Jak se liší mileniálové od svých rodičů? Jsou vzdělanější a častěji žijí „single“, ukázala studie

Rozdíly mezi mileniály a jejich rodiči přestavuje nová studie (zdroj: ČT24)

Jedni vyrůstali v totalitě, v mládí zažili revoluci a stáli u budování demokracie, druzí dospívali ve svobodě, mají jiné zájmy, cíle i hodnoty než jejich rodiče – generace X a generace Y, jinak mileniálové. Odborníci ze společného centra Univerzity Karlovy a Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR CERGE-EI zjišťovali, v čem se liší a co mají společného dnešní třicátníci a jejich rodiče. Zaměřili se hlavně na tři oblasti životního stylu: vzdělávání, přístup k manželství, partnerství a dětem a také finanční zabezpečení.

Generace X a generace Y sice nemají pevné ohraničení, odborníci však pro výzkum stanovili hranice narození lidí z generace X na roky 1965 až 1980, u generace Y jsou to roky 1981 až 1996. Největší rozdíl mezi těmito generacemi je ve vzdělání. Ve starší generaci má vysokou školu 13 procent lidí, v té mladší je to třetina. Počet absolventů učňovských oborů klesl ze čtyřiceti procent na zhruba polovinu. 

„Díváme se na několik charakteristik, které skrz data můžeme srovnat. Určitě je mnoho charakteristik, které v těch datech najít nemůžeme, a nemůžeme je tak ani srovnat,“ komentoval studii její autor, sociolog z CERGE-EI Michal Šoltés.

Na otázku, zda se generace Y označovaná za mileniály má lépe než generace jejich rodičů, sociolog ve Studiu 6 řekl, že ano. „Je ale potřeba si ujasnit, že nesrovnáváme jenom samotné znalosti či preference té generace, ale zároveň srovnáváme i prostředí, ve kterém vyrůstali nebo žijí,“ uvedl.

Nejvíc vysokoškolsky vzdělaných přibylo mezi ženami

Právě rozdíly ve vzdělání byly jednou z věcí, které odborníky při výzkumu překvapily nejvíce. „Já osobně jsem to nečekal. Kromě toho, že máme relativně vysoký nárůst lidí s vysokoškolským vzděláním, tak ještě zajímavější je, že ten nárůst je jiný s ohledem na pohlaví. Rozdíl je mnohem větší u žen, kde z těch třinácti procent se podíl vysokoškolsky vzdělaných zvýšil na trojnásobek,“ uvedl Šoltés.

Sociolog ale dodal, že pokud by se Česko mělo srovnat s jinými zeměmi, stále se podle jeho slov máme kam posouvat. „Když se podíváme na země OECD, tak podíl lidí s vysokoškolským vzděláním bude průměrně kolem padesáti procent. My jsme v generaci Y na úrovni třetiny,“ řekl k závěrům studie. Zároveň i v ostatních zemích je trend podobný, tedy že narůstá počet vysokoškolsky vzdělaných žen. 

Manželství už není „IN“

Se změnou struktury vzdělanosti může souviset i to, že přibývá svobodných lidí. „Například u žen je podíl svobodných v generaci Y padesát procent, kdežto v generaci X to byla v zásadě jenom čtvrtina. U mužů je to velmi podobné, ten nárůst (svobodných) bude opět kolem dvaceti procentních bodů,“ řekl Šoltés. Svobodných mužů v generaci Y je až kolem šedesáti procent.