První výsadek do protektorátu skončil neúspěšně, parašutista seskočil o 460 kilometrů dál

Události: Od výsadku Benjamin uplynulo 82 let (zdroj: ČT24)

V noci na pondělí uplynulo dvaaosmdesát let od chvíle, kdy byl z Londýna vyslán první parašutista do Protektorátu Čechy a Morava. Místem výsadku mělo být Kolínsko, nakonec ale Otmar Riedl, jediný člen výsadku Benjamin, seskočil na rakousko-italských hranicích. Tedy o skoro pět set kilometrů dál.

Fotograf Riedla v Londýně zachytil jen krátce před odjezdem na letiště. Měl na sobě civilní šaty, což naznačovalo, že se blíží výsadek, jinak by na sobě měl uniformu. Jeho úkolem bylo předat domácímu odboji poselství prezidenta Edvarda Beneše. Zároveň převážel i krystaly pro radiostanice. Vysazen měl být u obce Křečhoř na Kolínsku.

„Mělo to být jižně v údolí potoka, kde měli odbojáři, kteří přijeli z Prahy, baterkami vytyčit tu dopadovou plochu. Baterky jim dodal Josef Mašín, Mašínovi měli statek v (nedalekých) Lošanech,“ popisuje publicista, badatel a ředitel muzea v Brandýse nad Labem Vlastislav Janík.

Riedl ale nakonec seskočil o 460 kilometrů dál. Když zjistil, že není v protektorátu, dopisy snědl, krystaly zakopal, doklady zničil. Krátce na to byl v Rakousku zadržen. „Když ho celníci dopadli, tak říkal, že míří k nim, že přichází z Jugoslávie a že chce do protektorátu,“ doplnil Janík.

Nikdo o něm nevěděl. Ani gestapo

Po dvouměsíčním vězení v Innsbrucku za nelegální přechod hranic ho nacisté převezli domů. V Táboře začal pracovat jako vedoucí prodejny Baťa. Úkol chtěl ale splnit. Po příjezdu do Prahy se Otmar Riedl vydal celkem dvakrát do budovy vinohradské spořitelny, kde se měl potkat se svým kontaktem. K setkání ale ani jednou nedošlo.

Protože o něm nikdo nevěděl, nevědělo o něm ani gestapo. V květnu 1945 se Riedl zapojil do osvobozovacích bojů v Trhových Svinech. Zemřel v roce 1994, když mu bylo 80 let.