Jsme s vámi a budeme s vámi i nadále, řekla Pekarová Adamová tchajwanskému parlamentu

Události: Česká delegace na Tchaj-wanu (zdroj: ČT24)

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) se v úterý zúčastnila jednání tchajwanského parlamentu. V projevu mluvila mimo jiné o paralelách v tuzemských a tamních dějinách. Šéf tamní komory jí pak předal nejvyšší parlamentní vyznamenání. Pekarová Adamová má za sebou už schůzku s prezidentkou i premiérem ostrovní země. Na oficiální návštěvě ji doprovází víc než stopadesátičlenná podnikatelská delegace.

Před projevem v parlamentu obdržela předsedkyně české dolní komory nejvyšší vyznamenání Tchaj-wanu. 

V projevu k tamním poslancům připomněla heslo „Jsme s vámi, buďte s námi“, které zaznělo ve vysílání Československého rozhlasu během prvních hodin okupace Československa v roce 1968. 

„A já bych na tomto místě, vážené kolegyně, vážení kolegové, milý tchajwanský lide, vás chtěla ubezpečit, že jsme s vámi už nyní a budeme s vámi i nadále. Za všech okolností. Protože vy jste s námi, my jsme s vámi,“ uvedla Pekarová Adamová k poslancům.

Podle Pekarové Adamové v obou zemích v devadesátých letech minulého století sílila svoboda a demokracie, díky kterým lidé v Česku i na Tchaj-wanu po desítkách let diktatury získali řadu nových možností a svobod a také větší odpovědnost za svůj život. „Pokud si přestaneme těchto věcí vážit, začneme o ně o to rychleji přicházet,“ upozornila.

Za svá slova si šéfka sněmovny vysloužila půlminutový potlesk ve stoje. „Jsme dojati především tím, že předsedkyně vystoupila v našem parlamentu. A jejími slovy o zastání se Tchaj-wanu za jakýchkoliv podmínek,“ komentoval to tchajwanský ministr zahraničí Joseph Wu.

Došla řeč i na Ukrajinu

Pekarová Adamová zdůraznila, že je na nich, aby ve svých zemích rozvíjeli demokracii a svobodu. Dodala také, že po ruské invazi na Ukrajinu přestaly být v Evropě bezpečnost a mír samozřejmostí a vzpomněla projev ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského k českým zákonodárcům. „Uvědomujeme si, že ukrajinský lid bojuje i za naši svobodu, naše bezpečí,“ zmínila.

Vystoupení v tamním parlamentu bylo hlavním bodem politického programu české mise ve východoasijské zemi. V pondělí se šéfka české sněmovny setkala s tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen. Na konec své pětidenní návštěvy by podle webu Taipei Times měla ještě podepsat společné prohlášení obou zemí o legislativní spolupráci. 

Česká republika a Tchaj-wan sice neudržují oficiální diplomatické vztahy, ale v řadě oblastí obě země spolupracují. Ostrovní stát již v roce 2020 navštívil předseda Senátu Miloš Vystrčil. Čína obě cesty předsedů českých parlamentních komor opakovaně kritizovala. 

Český prezident Petr Pavel při diskuzi se studenty ve Frýdku-Místku řekl, že nevylučuje, že se setká s  tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen na neformální úrovni. Zemi ale navštívit neplánuje, znamenalo by to podle něj zbytečné ohrožení obchodních vztahů s Čínou a zájmů českých firem.

„Jedna věc je, když na Tchaj-wan jedou zástupci parlamentu. Tak, jak tam před časem byl předseda Senátu a nyní tam je předsedkyně Poslanecké sněmovny. Tato úroveň je Čínou vnímána jinak než státní návštěvy na nejvyšší úrovni,“ řekl prezident.