Ovocnáři se chystají na jarní mrazíky, stromy chrání i speciálními svícemi

Události: Ovocnáři chrání stromy před mrazy i speciálními svícemi (zdroj: ČT24)

Ovocnáři se chystají na jarní mrazy. Teploty pod nulou ohrožují především stromy, které aktuálně kvetou. Tedy mandloně, meruňky a broskvoně. Jedním ze způsobů pomoci mohou být speciální parafínové svíce, které dokáží teplotu v sadech o několik stupňů zvednout.

„Když na stromě zmrzne devadesát procent květů, tak ještě pořád se dá očekávat standardní úroda. Protože je jich tam tolik,“ zůstává v případě meruněk optimistický pěstitel Tomáš Letocha ze Znojemska. Popsané omrznutí podle něj může nastat, pokud teploty spadnou pod minus čtyři stupně Celsia.

Uvnitř květu se schovává semeník – tedy základ budoucí meruňky. V této fázi je tak ovocný strom ještě zranitelnější. Aktuálně jsou v květu především mandloně, meruňky a některé broskvoně. Přečkat ranní mráz jim můžou pomoct třeba parafínové svíce, které dokáží zvýšit teplotu v sadu až o tři stupně Celsia.

„Když fouká, tak nemá cenu protimrazová opatření dělat. Když bude foukat jenom čtyři metry za vteřinu, tak za deset vteřin je to teplo o 40 metrů dál,“ přibližuje Letocha. Na každý hektar je podle něj třeba 200 svic, které vydrží hořet dvě noci. Náklady na noc a hektar pak podle něj dosahují 25 tisíc korun.

Zapálit svíci, strom obalit

Svíci mohou zapálit na svých zahradách i drobní pěstitelé. Sadaři navíc doporučují zabalit ovocný strom do netkané textilie, aby teplý vzduch neunikal pryč. Například na zmíněném Znojemsku, kde mají celkem 30 hektarů meruněk, se nyní musí rozhodovat, které sady zachraňovat budou a které nechají přírodě napospas. 

Jinde zase ovocnáři letos v lednu poté, co meruňky několikrát nepřežily jarní mrazy, stromy zlikvidovali a nové vysadí ve vhodnější lokalitě.