Ochladilo se, sněží nejen na horách. Návrat zimy doprovodil silný vítr, vát bude i v úterý

Události: Do Česka dorazilo ochlazení (zdroj: ČT24)

V Česku se ochladilo. Nakrátko se ještě vrátila zima a zejména v Čechách mělo podle předpovědi v pondělí sněžit – a to nejen na horách. Hlavně ve východní části republiky, ale i na horách na severu Čech se objevil silný vítr, meteorologové kvůli tomu vydali výstrahu. Vítr se sice má na noc uklidnit, v úterý ale opět zesílí.

Ranní teploty se na západě a východě Česka výrazně lišily. Hlavně na severozápadě a severu Čech leckde mrzlo, zatímco v Ostravě, Karviné i v jihomoravské Lednici bylo kolem sedmi stupňů nad nulou. Na severozápadě Čech také od rána sněžilo. Zprvu padal sníh hlavně v Krušných horách, ale postupně začal převládat nad deštěm i v nižších polohách.

Ráno byla sněhová pokrývka i na dálnici D8 u hranic s Německem. Později již byla dálnice protažená a holá, problémy ale nastaly například na silnici I/13 ve stoupání u Dětřichova, kde vázly ráno kamiony. Pozor by si měli dát řidič také na hlavním tahu I/10 na Harrachov, silnici I/9 na Rumburk nebo na I/13 na Práchni v Kamenickém Šenově. Kamiony nad šest tun nesmějí na silnici III. třídy z Mníšku u Liberce přes Oldřichovské sedlo na Raspenavu a Hejnice, která vede chráněnou oblastí, a když nasněží, nemohou ji silničáři solit.

„Od severozápadu nás začíná přecházet studená fronta a za ní začíná pronikat velmi studený vzduch od severozápadu až severu. Znamená to, že teploty během dne budou klesat,“ upozornila v předpovědi meteoroložka ČT Jarina Sochorová. Nejvyšší denní teploty tedy měly být většinou ty ranní. Postupně mělo sněžit téměř ve všech nadmořských výškách, jen v těch nejnižších očekávali meteorologové smíšené srážky. Na zemi ale sníh většinou ležet nezůstane. Že by po pondělí a úterý zůstala sněhová pokrývka, očekávají meteorologové pouze na horách, kde by mohlo přibýt až dvacet centimetrů.

Výrazné ochlazení provází silný vítr, kvůli němuž ČHMÚ rovněž vydal výstrahu. Ta platila až do pondělních osmi hodin večer a týkala se zhruba dvou východních třetin republiky – celé Moravy a Slezska, celého Pardubického kraje, Kraje Vysočina a okrajově také Jihočeského kraje, kde hrozily prudké nárazy větru hlavně na Jindřichohradecku. Nárazy měly mít rychlost nejvýše kolem sedmdesáti kilometrů za hodinu. Hrozilo poškození stromů a menší škody na budovách.

Výstraha na vítr se sice netýkala severu Čech, ale i tam na horách silný vítr udeřil. Zastavily se proto lanovky. Mimo provoz tak skončily oba úseky lanovky na Sněžku, kromě vrcholového tedy i ten na Růžovou horu. Přerušení provozu hlásily i lanovky ze Špindlerova Mlýna na Pláň a na Hromovku nebo z Janských Lázní na Černou horu. Výrazně omezen musel být provoz lanovek například také na Klínovci.

I když na noc se má vítr zklidnit, v úterý opět zesílí. Od osmi ráno do šesti večer bude opět platit výstraha pro podobnou oblast jako v pondělí, nebude se však již týkat Zlínského kraje. Navíc vydal ČHMÚ na celé úterý výstrahu před sněhovými jazyky. Mohou se vytvářet ve výškách nad 500 metrů v Jizerských horách, Krkonoších, Jeseníkách a Beskydech.

Pondělí by mělo být nejchladnějším dnem celého týdne. Dvě nadcházející noci ještě klesnou teploty pod nulu, hlavně v noci na středu by mělo mrznout v celé zemi. V úterý přes den bude zpočátku počasí podobné jako v pondělí se sněhovými přeháňkami, teploty vystoupají na 1 až 5 stupňů Celsia, ale kvůli větru bude pocitově pod nulou. V dalších dnech již bude tepleji a srážky budou již převážně dešťové. Teplota by se již ve středu mohla vrátit k deseti stupňům a ve druhé polovině pracovního týdne i nad patnáct stupňů.