Podmínky pro čerpání Nové zelené úsporám mají být jednodušší. Resort také rozšíří nabídku

Ministerstvo životního prostředí plánuje zjednodušit podmínky čerpání programu Nová zelená úsporám a rozšířit nabídku i osvětu. Od září by mělo začít přijímat žádosti o podporu pro nové oblasti. Představovat je bude postupně během jara. Půjde o podporu energetických úspor v bytových domech, rekonstrukcí opuštěných budov a rozšíření programu pro nízkopříjmové domácnosti o podporu fotovoltaických systémů. Dotaci bude přiznávat i zpětně na projekty realizované od 1. ledna 2021. První peníze na žádosti podané v září chce vyplatit ještě koncem daného měsíce. Kvůli přípravě technické podpory programu zastaví úřad přijímání dosavadních žádostí v Nové zelené úsporám 30. června.

Ředitel Státního fondu životního prostředí Petr Valdman doporučil kvůli červnovému termínu žadatelům, kteří mají rozpracované projekty podle dosavadních podmínek, aby žádosti podali do letních prázdnin.

Novinkou u novostaveb má být od září to, že podpora bude cílená pouze na energeticky pasivní domy, nikoli i nízkoenergetické, jako tomu je dosud, upozornil šéf resortu Petr Hladík (KDU-ČSL). Nově bude do nabídky dotací zařazena i podpora výměny starých plynových kotlů za tepelná čerpadla. Chystá se i nová vlna kotlíkových dotací.

Do programu Nová zelená úsporám vloží ministerstvo 55 miliard korun z evropského Modernizačního fondu, devatenáct miliard z Národního plánu obnovy je vyčerpáno. Po přechodu na nový zdroj financování chce ministerstvo nabízet vedle dotací i nízkopříjmové půjčky a variantu financování projektů formou záloh, jako to už nyní funguje v odlehčené verzi programu pro nízkopříjmové domácnosti.

Od října 2021 o podporu na energetické úspory v domácnostech požádalo 110 tisíc českých domácností. Díky opatřením provedeným v programu od tohoto data vypustí podle ministerstva o 700 tisíc tun oxidu uhličitého méně, což odpovídá 350 tisícům tun uhlí za 2,3 miliardy korun. Pokud bude zájem o modernizace pokračovat podobným tempem, bude úspora energie podle propočtů úřadu na konci roku 2025 odpovídat nespáleným 1,44 milionu tun uhlí, tedy 4,5 procenta roční spotřeby uhlí v Česku.