Češi do lékáren vracejí čím dál více nepoužitých léčiv, loni jich odevzdali rekordních 800 tun

Do lékáren se loni vrátilo téměř osm set tun nepoužitých nebo expirovaných léčiv. To je o dvanáct procent více než v roce 2021. Stát za likvidaci tohoto nebezpečného odpadu loni zaplatil přes 38 milionů korun. Vyplývá to z dat, které České televizi poskytly jednotlivé kraje. Podle mluvčí České lékárnické komory Michaely Bažantové stojí za nárůstem vrácených léčiv stoupající odpovědnost lidí vůči životnímu prostředí.

„Odhadujeme, že největší objem představují léky po zemřelých pacientech. Stává se, že lidé po smrti příbuzného přinesou plnou igelitovou tašku léků,“ uvádí mluvčí České lékárnické komory jeden z nejčastějších scénářů, se kterým se lékárníci v minulém roce setkali.

Dalším důvodem, proč se lidé s nepoužitými léky do lékárny vydají, je, že se příliš předzásobí, a léky jim pak doma expirují. „Někteří lidé mají tendenci léky hromadit, což je zbytečné. Česká lékárnická komora od tohoto jednání dlouhodobě odrazuje. Zásoba chronicky užívaných léků na tři až šest měsíců je dostačující. Přesto z praxe lékárníků víme, že někteří lidé vrací velké množství nenačatých balení léků, například na cukrovku,“ dodává Bažantová.

Zatímco předloni lidé odnesli do lékáren zhruba sedm set tun nepoužitých a expirovaných léčiv, v minulém roce to bylo už téměř osm set tun. K tomu vzrostly i náklady na likvidaci léků. Ty loni dosáhly 38 milionů korun, o rok dříve byly o osm milionů nižší. Částka ale není úplná. Liberecký kraj podle mluvčího Filipa Trdly náklady na zlikvidování léčiv nesleduje.

Nepoužité léčivo jako nebezpečný odpad

„Přestože jsou některé léky drahé, pacienti jejich hodnotu vnímají zásadně z pohledu doplatku. Pokud na přípravek není doplatek žádný, je pro ně lék zadarmo, přestože ze zdravotního pojištění je za lék uhrazeno několik desítek, stovek, někdy i tisíců korun,“ podotýká Bažantová.

Některé kraje zaznamenaly rekordní počet odevzdaných léků. Například v Jihomoravském kraji lidé vrátili přes 88 tun, předloni to bylo o 23 tun méně. V Moravskoslezském kraji se v roce 2021 do lékáren navrátilo 31 tun, o rok později 72,4 tuny. Čtyři kraje ale registrují pokles, a to Středočeský, Jihočeský, Ústecký a Karlovarský kraj. V Karlovarském kraji lidé odevzdali vůbec nejméně léků –⁠ jen 15,5 tuny.

Mluvčí Státního ústavu pro kontrolu léčiv Klára Brunclíková upozorňuje, že vrácená léčiva jsou považovaná za nebezpečný odpad. „V žádném případě není možné vyhazovat léky do popelnice společně s běžným odpadem či splachovat je do WC. Při odložení léků do popelnice s komunálním odpadem totiž hrozí následné prosakování nebezpečných látek do půdy, při spláchnutí do WC je to podobné, nebezpečné látky se mohou dostat do vody a je velmi obtížné je z vody následně odstranit,“ podotýká.