Stále chybí některé léky, dodávky jsou většinou příliš malé

Události: Výpadky v dodávkách léků (zdroj: ČT24)

Situace v dodávkách léků se od ledna zlepšila, i tak pořád některé přípravky chybí. Třeba antibiotické sirupy pro děti či antibiotika – hlavně penicilin. Je za tím více nemocných, pokulhávající výroba i to, že někteří nakupují léky do zásoby.

Distributoři zvýšili dodávky některých léků, neplatí to ale pro všechny. V některých lékárnách proto zůstávají police, kde běžně najdete antibiotika, prázdné. Situace se sice o něco zlepšila, stále ale chybí zejména penicilin.

Chybí ale i další typy léků, v jedné z jihočeských lékáren třeba sirupy na horečku Nurofen. „Chodí v krácených závozech, momentálně nemáme vůbec,“ vysvětluje lékárník Zbyněk Stráský.

Situace s dětskými sirupy se podle České lékárnické komory zlepší ve druhé polovině února. Výrobce slíbil další dodávku. Výpadky sleduje i Státní ústav pro kontrolu léčiv. „Teď zhruba za dva týdny dorazilo zhruba 20 tisíc dětských antibiotických sirupů,“ ubezpečuje ředitelka SÚKL Irena Storová.

„Není třeba paralen v sirupu, ale ty tablety se dají nadrtit a těm dětem podat,“ radí vedoucí jedné z českobudějovických lékáren Šárka Briesztienská. I tady chybí penicilin pro děti, ale také některé léky na průjem a zažívací potíže.

Stále platí, že by si lidé neměli kupovat léky do zásoby, aby je dostali nemocní, kteří je budou skutečně potřebovat. „Na našem webu máme takovou záložku – výpadky léků – a tam se každý může podívat na svůj lék,“ doporučuje Storová.