Tisíce hostů či bezpečnostní kontroly. I to bude součástí inaugurace Petra Pavla

Události: Jak bude vypadat inaugurace Petra Pavla (zdroj: ČT24)

Přípravy na inauguraci zvoleného prezidenta Petra Pavla vrcholí. Slavnostní akt se odehraje ve čtvrtek na společné schůzi Poslanecké sněmovny a Senátu ve Vladislavském sále Pražského hradu. Pozváno je přes tři tisíce hostů. Stovky lidí budou moci ceremoniál sledovat na velkoplošných obrazovkách na třetím nádvoří a Hradčanském náměstí. Na bezpečnost dohlédnou stovky policistů. Areál Hradu bude přístupný, zachovány ale budou bezpečnostní kontroly u vstupů. I proto by zájemci měli přijít s dostatečným předstihem.

Petr Pavel s manželkou z Černoučku nedaleko Řípu vyrazí na Pražský hrad ve čtvrtek kolem jedenácté hodiny. „Při přesunu chráněné osoby na Hrad nelze očekávat nějaké zásadní dopravní komplikace,“ ujišťuje mluvčí policejního prezidia Jozef Bocán.

Pavel dorazí k Pražskému hradu v doprovodů policistů kolem tři čtvrtě na dvanáct. Brána Gigantů bude v tu chvíli symbolicky uzavřená. „Odemkne se petlice, řetěz, kterým bude zajištěná. Brána se otevře a pan prezident vjede do Hradu,“ přibližuje následující okamžiky nastupující Pavlova kancléřka Jana Vohralíková.

V tu chvíli budou na prvním nádvoří vojáci Hradní stráže a vlajkonoši s historickými prapory. Auto s prezidentem a jeho manželkou prvním hradním nádvořím jen projede.

Oběd

Následovat bude oběd prezidentských párů Zemanových a Pavlových, který se uskuteční ve Zlaté jídelně. To je místo vyčleněné pro významné události a hosty.

Menu se ještě řeší. Tým Miloše Zemana dal několik variant. „Prezident je vyznavačem tradičních českých jídel, takže vím, že poslední dobou má velmi oblíbený vepřový řízeček s bramborovým salátem,“ prozradil končící šéf prezidentské kanceláře Vratislav Mynář.

Vladislavský sál, kde budou zasedat obě parlamentní komory, se už připravuje. Prezidentský slib Petr Pavel následně podepíše perem uloženým v dřevěné kazetě. Na zakázku Poslanecké sněmovny sadu vyrobili dva řemeslníci z Rousínova na Vyškovsku.

Zhruba ve tři čtvrtě na tři Petr Pavel opustí v doprovodu první dámy Vladislavský sál. Vnitřní částí Pražského hradu dojde nová hlava státu až ke dveřím balkonu, které se otevřou kolem třetí hodiny.

Číše vína i slavnostní hymnus

Potom Petr Pavel už v roli prezidenta zamíří přes první nádvoří na Hradčanské náměstí, kde se odehraje další slavnostní akt. „Budou tam armádní historické prapory, které budou lemovat cestu pana prezidenta k soše Tomáše Garrigua Masaryka,“ popsala Vohralíková.

Pak bude následovat Španělský sál, kde se prezident pozdraví s víc než třemi tisícovkami hostů při číši vína. Část přítomných budou tvořit jeho blízcí přátelé. Slavnostní den vyvrcholí ve svatovítské katedrále. V kapli svatého Václava se uskuteční společná modlitba, kterou povede arcibiskup Jan Graubner. Následně v katedrále zazní slavnostní hymnus Te Deum.

Brífink nastupující vedoucí Kanceláře prezidenta republiky Vohralíkové k přípravám inaugurace (zdroj: ČT24)