Soud zmírnil trest úředníkovi v kauze tendru na informační systém. Místo vězení dostal podmínku

Vrchní soud v Praze pravomocně udělil někdejšímu šéfovi oddělení bezpečnosti informací ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV) Karlu Mackovi tříletou podmínku. Zmírnil tak původní pětiletý trest vězení, se kterým odešel muž loni v březnu od pražského městského soudu. Podle obžaloby se dopustil pomoci k pletichám při zadání veřejné zakázky a také příprav zneužití pravomoci úřední osoby v souvislosti s tendrem na systém pro výplatu sociálních dávek. Výrok o vině odvolací soud neměnil.

„(Vrchní soud v Praze) napadený rozsudek zrušil v celém výroku o trestu, a znovu rozhodl tak, že obžalovaný se odsuzuje k úhrnnému trestu odnětí svobody v trvání tří let, kdy se výkon tohoto trestu podmíněně odkládá na zkušební dobu v trvání pěti let,“ přiblížila na dotaz ČT mluvčí soudu Kateřina Kolářová.

Doplnila, že obžalovanému byl uložen také peněžitý trest a zákaz činnosti. Ten už Mackovi uložil pražský městský soud, odvolací soud ho ještě o dva roky prodloužil. Macek tak sedm let nemůže vykonávat funkce v samosprávě spojené s agendou veřejných zakázek.

„Ve výroku o vině zůstává napadený rozsudek beze změn,“ doplnila Kolářová. Odvolání k pražskému vrchnímu soudu podal Macek i žalobce Zdeněk Matula.

Macek vinu odmítl

Podle Matuly měl Macek na přelomu let 2019 a 2020 pomoci svému nadřízenému, náměstkovi Janu Baláčovi, přimět společnost DXC Technology (dříve Hewlett-Packard), aby se nechala vyloučit z výběrového řízení na zakázku na systém pro vyplácení sociálních dávek. Za to jí údajně nabízel úplatek nebo náhradní zakázky. Firma DXC podala nabídku s cenou zhruba 269 milionů korun, druhý uchazeč, firma OKsystem, s cenou 824 milionů korun.

Ministerstvo firmu ze zadávacího řízení vyloučilo s tím, že mimořádně nízká cena nebyla zdůvodněna. Firma DXC se kvůli tomu obrátila na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

Macek čelil obžalobě také z přípravy zneužití pravomoci úřední osoby, ačkoli sám podle žalobce trestné činy jako úřední osoba nespáchal. Podle žalobce však pomohl Baláčovi, který úřední osobou byl.

Macek podle státního zástupce souhlasil, že bude takzvaným prostředníkem, bude tlumočit Baláčův požadavek na odstoupení firmy z tendru a projedná detaily takové dohody. O věci poté podle obžaloby jednal Baláč, a to s někdejším náměstkem na MPSV Robertem Baxou, který přešel právě do DXC.

Baláč se dohodl, Macek ne

Baláč byl v kauze původně také obviněn, se státním zástupcem se dohodl na dvouleté podmínce a peněžitém trestu půl milionu korun. Dohodu loni v březnu pravomocně schválil soud. Macek se na vině a trestu nedohodl, případ proto projednával soud. Před soudem pak vinu odmítl. Jak ČT potvrdilo MPSV, Macek už v resortu nepracuje.

Počítačový systém, jímž se řídí vyplácení sociálních dávek, vytvořil a spravuje OKsystem už od 90. let. Od roku 2017 mělo mít ministerstvo podle plánů systémy nové, dosud je ale nemá. Smlouvu s OKsystemem tak několikrát prodlužovalo. Za stav informačních systémů a závislost na jediném dodavateli čelí MPSV dlouhodobě kritice.