Vláda schválila úhradu antibiotik ze zahraničí, do konce února má přijít půl milionu balení

Brífink po jednání vlády z 18. ledna (zdroj: ČT24)

Vláda na své středeční schůzi schválila úhradu prvních sto tisíc balení antibiotik ze zahraničí z veřejného zdravotního pojištění. Podle ministra zdravotnictví Vlastimila Válka (TOP 09) jde o první část z půl milionu balení, která se očekává v lednu a únoru. Předjednaných je celkem 800 tisíc kusů, upřesnil na tiskové konferenci po jednání kabinetu. Už dříve řekl, že to bude pojišťovny stát asi 150 milionů korun navíc.

„Z každé skupiny antibiotik, ve které jich je třeba deset, bude vždycky nějaký lék k dispozici,“ zopakoval Válek. Ministerstvo podle něj léky samo nekupuje, ale jedná s výrobci a distributory, kteří mají na starosti celou Evropu. „Zákon nám umožňuje lék na mimořádný dovoz dostat do České republiky, doplnit ho českým obalem a určit mu ve zkráceném režimu cenu a úhradu pojišťovny,“ dodal. Do budoucna by mohly centrální nákupy léčiv dělat i evropské úřady.

Kritizoval i přeprodávání léků na internetu. „Je to odsouzeníhodné nejenom z morálních důvodů, ale především z medicínských,“ upozornil. Nikdo podle něj neví, jak byl lék skladovaný nebo zda nejde o padělek. Odpovědnost za to podle něj má Státní ústav pro kontrolu léčiv. Ve čtvrtek by od něj měl mít informace. „Může vydávat pokuty, může velmi tvrdě zasáhnout, podávat trestní oznámení,“ dodal. Pokud je někdo nabízí zdarma, vnímá to ministr jako projev občanské solidarity.

Léky dovezené ze zahraničí podle Válka nebudou pro systém veřejného zdravotního pojištění výrazně dražší než běžná léčiva dodávaná do Česka. Podle tiskové zprávy ministerstva budou stát 150 až 200 korun za balení. „Byl jsem příjemně překvapený, že cena v rozdílu s tím, co je na českém trhu, je plus čtyři pět korun,“ nechal se slyšet Válek. V pátek na tiskové konferenci ministerstva uvedl, že léky jsou ze zemí EU, budou mít zahraniční obal, ale český příbalový leták. Úhrada je dočasná, trvat bude 12 měsíců.

Premiér Petr Fiala (ODS) na brífinku po skončení jednání také oznámil, že kabinet uložil obchodníkům povinnost poskytovat zákazníkům vzor formulářů k odstoupení od smlouvy, pokud je obchod uzavřený na dálku nebo mimo provozovnu. Podle premiéra to pomůže ochraně spotřebitelů.

Lepší pozice zákazníků ve sporech

Spotřebitel může od smlouvy odstoupit prostřednictvím vyplnění vzorového formuláře pro odstoupení nebo prostřednictvím jakéhokoli jednoznačně formulovaného prohlášení. Využití vzorového formuláře je dobrovolné a podnikatel nemůže zákazníkům nařídit, jakým způsobem smí od smlouvy odstoupit.

Předkládací zpráva k vládnímu nařízení ale upozorňuje na to, že vzorový formulář může zlepšit postavení spotřebitele v případném dalším sporu s podnikatelem. „Jeho využití mu posílí jeho důkazní postavení v případě sporu o to, kdy a jakým způsobem své právo na odstoupení od smlouvy uplatnil,“ uvádí předkládací zpráva. Nařízení, které nyní vláda schválila, vychází z evropské směrnice.

Nově vzniklou Digitální a informační agenturu (DIA) má od dubna vést Martin Mesršmíd, kterého ve středu jmenovala do této funkce vláda. Jeho náměstkem bude Petr Kuchař. Podle vicepremiéra zodpovědného za digitalizaci a ministra pro místní rozvoj Ivana Bartoše (Piráti) bylo důležité, aby do čela nové digitální agentury nalezl člověka, který bude mít dostatečné odborné kompetence i schopnosti komunikovat. Na místo vypsal vicepremiér výběrové řízení, které mělo tři kola. Mesršmíd je podle něj odborně erudovaný a má za sebou 15 let v oboru. 

Oficiální nabídka na bojová vozidla

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) už před Vánoci oznámila, že Česko podepsalo se Švédskem a firmou BAE Systems nezávazné memorandum o dodávce pásových bojových vozidel CV90. Za pořízení 210 strojů v sedmi modifikacích by armáda měla zaplatit do 51,684 miliardy korun. Cenová nabídka je platná do června.

I pořízení obrněnců měl kabinet na programu aktuálního jednání. Ministerstvo obrany posléze informovalo, že očekává, že přibližně do měsíce obdrží oficiální nabídku švédské vlády na nákup CV90. Smlouvu by chtěl úřad uzavřít do konce května.

Nový zmocněnec při Evropském soudu pro lidská práva

Novým vládním zmocněncem pro zastupování Česka před Evropským soudem pro lidská práva (ESLP) bude právník Petr Konůpka, schválila ve středu rovněž vláda. Konůpka doposud působil jako zástupce Víta Alexandra Schorma, který vykonával funkci zmocněnce vlády u štrasburského soudu přes dvacet let a od loňského listopadu se stal zástupcem veřejného ochránce práv.

Funkci zástupce vládního zmocněnce vykonává Konůpka od roku 2013. Právo vystudoval na Univerzitě Karlově, titul v oboru mezinárodního práva v oblasti lidských práv získal na pařížské univerzitě Panthéon-Assas. V minulosti působil v senátu Mezinárodního trestního soudu pro Rwandu. O Evropské úmluvě o lidských právech a judikatuře ESLP publikuje odborné články a přednáší na Právnické fakultě Univerzity Karlovy, pro Justiční akademii i pro Radu Evropy.