Neúspěšní finalisté z let 2013 a 2018 hodnotí kampaň. Schwarzenberg radí „nesnížit se na hnojomet“

Události, komentáře ČT24 (zdroj: ČT24)

Neúspěšní finalisté přímé prezidentské volby v letech 2013 a 2018 komentovali v pořadu Události, komentáře fauly v předvolební kampani. Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg doporučuje kandidátům říkat jasně pravdu. První místopředseda Senátu Jiří Drahoš (za STAN) vzpomíná, že ho nenapadlo, že by se v době jeho prezidentské kandidatury mohla stát migrace tématem.

Schwarzenberg za svým neúspěchem ve druhém kole prezidentské volby proti Miloši Zemanovi v roce 2013 vidí řadu důvodů. Tvrdí, že byl v tu dobu členem nepopulární vlády. „Za druhé, mně naslouchali mladí lidé, ale u nás je důchodců více,“ míní. Připouští také, že sám udělal chyby.

Schwarzenbergovi v kampani také uškodilo téma Benešových dekretů, které označil v jedné z předvolebních debat za neplatné. Tvrdí však, že jeho slova falešně citoval protikandidát Zeman. „Za tím, co jsem opravdu řekl, stojím dodnes,“ tvrdí čestný předseda TOP 09. „Některé pravdy i v našem národě se musí říkat,“ dodává.

Také Drahoš čelil v souboji proti Zemanovi v roce 2018 negativní kampani. Billboard zveřejněný spolkem Přátelé Miloše Zemana tehdy nesl nápis „Stop Migrantům a Drahošovi“. „Mnohokrát jsem v debatách v kampani řekl, že bych nikdy neotevřel hranice migrantům, že máme standardní azylovou proceduru a tak dále,“ brání se Drahoš.

Samotného místopředsedu Senátu tehdy prý nenapadlo, že by se migrace mohla stát tématem a že bude proti němu „zneužita“. „Kdyby se nevyužila migrace, tak by se jako u mě vytáhla jiná lež. Nějakou lež by použili jako argument,“ myslí si Schwarzenberg.

Plakát Nezavleču Česko do války
Zdroj: ČT24

Babišovy billboardy

Aktuální je nyní billboard, který zveřejnil prezidentský kandidát a předseda hnutí ANO Andrej Babiš, který útočí na protikandidáta armádního generála Petra Pavla. „Nezavleču Česko do války. Jsem diplomat. Ne voják,“ stojí na plakátech předsedy hnutí ANO. Odkazuje tak na původní vojenské povolání Pavla.

„To jsou kecy, s odpuštěním. Právě voják ví, co je válka. Vojáci málokdy začali válku, válku začali vždycky politici,“ hájí Pavla Schwarzenberg.

Drahoš přirovnává nedávno zveřejněný billboard k tomu, který vyvěsil v roce 2018 spolek Přátelé Miloše Zemana. „Je to jasné. Ano, on nezavleče zemi do války. Protikandidát by to udělal. Ano, Miloš Zeman by sem nepustil žádného migranta, Drahoš by je sem pustil všechny,“ srovnává místopředseda Senátu.

V Praze se také objevil plakát, který vyvěsil spolek Dekomunizace.cz, který srovnává Babiše s prezidentem komunistického Československa Gustávem Husákem na základě jejich slovenského původu. Schwarzenberg to hodnotí jako „blbý argument, protože Babiš se mezitím stal českým občanem“. „Tady bych Babiše bránil,“ tvrdí.

Plakát Dalšího Čechoslováka už ne!
Zdroj: ČT24

„Bavíme se ale o billboardu, který není určitě vytvořen týmem Petra Pavla. Zatímco billboard, který jsme měli předtím, je z dílny Andreje Babiše,“ argumentuje Drahoš. Sám by se ale podle svých slov do protikandidáta takovým způsobem „nestrefoval“.

Aby kandidát uspěl, měl by podle Schwarzenberga říkat jasně pravdu a „nesnížit se na hnojomet“.