O případném odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo budou rozhodovat Šarochovi nadřízení

Události: Možné odvolání proti rozsudku v kauze Čapí hnízdo (zdroj: ČT24)

O případném podání odvolání proti osvobozujícímu rozsudku v kauze Čapí hnízdo nebude rozhodovat pouze žalobce Jaroslav Šaroch, který případ vedl u soudu, ale také šéf celého městského státního zastupitelství. České televizi to řekl mluvčí pražských žalobců. Ti se také v nejbližší době začnou zabývat podnětem soudu, že někteří svědci v procesu křivě svědčili.

Zhruba tři měsíce bude podle soudce Jana Šotta trvat vypracování písemného verdiktu. Po jeho doručení se musí žalobci definitivně rozhodnout, zda se odvolají, nebo ne. Pokud to neučiní, verdikt nabude právní moci a případ definitivně končí.

Definitivní rozhodnutí o dalším postupu bude na Šarochových nadřízených. Nejprve si ale vyslechnou jeho názor. „Rozhodnutí soudu bude předloženo dozorovému státnímu zástupci, který jej nastuduje, protože má k té věci nejblíž. Samotné rozhodnutí, zda bude odvolání podáno, nebo ne, podléhá probačnímu procesu, takže to bude rozhodnutí Městského státního zastupitelství v Praze,“ sdělil mluvčí pražských žalobců Aleš Cimbala.

Ještě před tím chtějí žalobci vyhodnocovat podání týkající se údajných křivých výpovědí před soudem. „U dvou svědků, kteří vypovídali, máme za to, že je na místě, aby se policie zabývala jejich možnou trestnou odpovědností, protože podle našeho vyhodnocení vypovídali vědomě nepravdivě,“ sdělil v pondělí soudce Jan Šott.

Pochybnosti o výpovědích

Soudce Šott vznesl pochybnosti o výpovědi finanční ředitelky Agrofertu Petry Procházkové a Františka Šlingra, člena představenstva firmy Imoba, která pod Agrofert spadá. Týká se to i svědka Tomáše Raka, bývalého ředitele Farmy Čapí hnízdo.

Ten na policii doplnil výpověď o fakta v neprospěch Andreje Babiše poté, co se s bývalým zaměstnavatelem nedohodl na vyplacení odstupného. „Máme za to, že by bylo na místě zabývat se i případnou odpovědností pro trestný čin vydírání,“ doplnil Šott. „Samozřejmě se tím budeme zabývat, v současné době se to bude vyhodnocovat,“ uvedl Cimbala.

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) v úterý vyzval k respektování rozsudku. „Rozsudek je rozsudek, není možná konečný, možná ještě budou rozhodovat další orgány,“ prohlásil Blažek. Pokud se státní zastupitelství nakonec odvolá, bude o kauze Čapí hnízdo rozhodovat Vrchní soud v Praze, obžalobu tu budou zastupovat žalobci z Vrchního státního zastupitelství.