Zeman navrhuje na ústavního soudce Jana Svatoně. Měl by nahradit Šimáčkovou

Prezident Miloš Zeman navrhl Senátu na jmenování do funkce soudce Ústavního soudu (ÚS) Jana Svatoně, bývalého děkana brněnské právnické fakulty. Informoval o tom ve středu v tiskovém prohlášení mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Předseda ÚS Pavel Rychetský označil Svatoně za velmi kvalitního kandidáta. Svatoň ČTK napsal, že nabídku ucházet se o post ústavního soudce přijal.

„Nominace mě velmi potěšila,“ uvedl Svatoň. Pokud návrh horní komora parlamentu odsouhlasí, zaujme Svatoň místo po Kateřině Šimáčkové, jež odešla před rokem k Evropskému soudu pro lidská práva. Zeman původně na její místo navrhl advokáta Petra Poledníka, ten ale v Senátu podporu nezískal.

Ještě před oznámením Hradu řekl předseda ÚS Rychetský v rozhovoru s ČTK, že Svatoň by byl velmi kvalitním kandidátem na ústavního soudce. „ÚS je schopen své funkce plnit i v oslabení o jednoho soudce. Ale pokud bude navržen kandidát, který splní nejen ústavní předpoklady, ale i ty etické, osobnostní, budu velice rád, když bude ÚS doplněn,“ dodal Rychetský. 

Některá média v minulých dnech spekulovala o tom, že se Zeman chystá ještě před březnovým odchodem z funkce také jmenovat šéfem Ústavního soudu Josefa Fialu, nynějšího řadového člena soudu. Rychetskému vyprší mandát až 6. srpna, Fialu by tedy Zeman musel jmenovat s odloženou platností. Ústavní experti takový postup označují za protiústavní.

Bývalý děkan brněnských práv působí i na NSS

Svatoň, který se narodil v Jihlavě v roce 1952, je právník, pedagog na Masarykově univerzitě a člen rady Justiční akademie v Kroměříži. Působí také jako přísedící v kárném senátu Nejvyššího správního soudu (NSS), který se zabývá prohřešky soudců.

V letech 2001 až 2007 byl děkanem Právnické fakulty Masarykovy univerzity. Později též zastával pozici prorektora pro sociální záležitosti a další vzdělávání. Je odborníkem na ústavní právo a státovědu. V minulosti byl asistentem ústavního soudce Vojena Güttlera, nyní působí na stejné pozici u soudce Vladimíra Sládečka.

V roce 2017 ho Nejvyšší kontrolní úřad nominoval do nově zřízeného Úřadu pro dohled nad hospodařením politických stran a politických hnutí, senátoři ale dali přednost politologovi Janu Outlému.