Šéf lánské lesní správy Balák se odvolal v kauze těžby kamene

Končící ředitel Lesní správy Lány Miloš Balák podal odvolání v případu těžby kamene v Lánské oboře. Balák podle obžaloby podepsal nevýhodnou smlouvu, podle níž prodal kámen výrazně levněji, než byla jeho tržní cena. Soud mu za to uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích spravujících státní majetek. Balák, který na konci roku ve funkci ředitele správy končí, vinu odmítá.

„Odvolání podal obžalovaný, státní zástupkyni běží lhůta pro podání odvolání,“ konstatoval mluvčí kladenského okresního soudu Ivo Poštolka, který má kauzu na starosti. Případem se teď bude zabývat Krajský soud v Praze.

Balák podle obžaloby prodal tisíce tun kameniva pod cenou, respektive v rozporu s tržními cenami, a svým podpisem nevýhodné smlouvy způsobil Lesní správě Lány škodu za zhruba 1,6 milionu korun. Státní zástupkyně uvedla, že Balák nevýhodnou zakázku plánoval, což podle ní dokazují některé odposlechy. „Obžalovaný o svém plánu čile komunikoval se zástupcem společnosti Energie,“ zdůraznila.

Balákův obhájce Jan Staněk u soudu uvedl, že se neprokázalo, že škoda vznikla. Výpovědi ani odposlechy podle něj nepotvrdily, že by se s kamenivem nakládalo nezákonně. Cena určená za materiál pak byla podle advokáta zcela odpovídající. „Záměrem obžalovaného bylo, aby jako vedlejší produkt stavební činnosti bylo zajištění opravy cest,“ řekl Staněk a dodal, že rekonstrukce cest se prokazatelně uskutečnila.

Kladenský okresní soud Balákovi uložil peněžitý trest 870 tisíc korun a dvouletý zákaz činnosti v organizacích, které spravují státní majetek. Podle soudce Poštolky měl Balák před podpisem smlouvy k dispozici odborné posouzení ceny kameniva, podle něhož měla být o 1,6 milionu korun vyšší. Nehospodařil tedy řádně s prostředky zaměstnavatele. „Soud nemá pochybnosti, že k tomu jednání došlo,“ poznamenal Poštolka.

Balák v polovině října na funkci ředitele Lesní správy Lány rezignoval, skončí v ní ke konci roku. V březnu byl pravomocně odsouzen k tříletému vězení za ovlivnění dvousetmilionové zakázky na zajištění a odvodnění svahů v Lánské oboře kolem vodní nádrže Klíčava. Zaplatit měl také 1,8 milionu korun a dostal čtyřletý zákaz činnosti. Prezident Miloš Zeman mu ale udělil milost.