Andreje Babiše čeká verdikt soudu i prezidentské volby. Stíhaná hlava státu by byla unikát

168 hodin: Únikovka Hrad (zdroj: ČT24)

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš je jedním z favoritů prezidentské volby. Těsně před prvním kolem také zřejmě padne rozsudek v kauze Čapí hnízdo, kde čelí obžalobě z napomáhání k dotačnímu podvodu. Případné vítězství ve volbách by mohlo Babiše alespoň na dobu  prezidentského mandátu kauzy zbavit. Nadobro pak může Babiše osvobodit prezident Zeman. Pro pořad 168 hodin natáčel Václav Crhonek.

První kolo prezidentských voleb proběhne 13. ledna. Jen o pár dní dříve, 4. až 6. ledna vynese soudce Městského soudu v Praze Jan Šott rozsudek nad Andrejem Babišem v kauze dotačního podvodu na Čapím hnízdě.

Prezident republiky, který by byl stíhaný nebo dokonce odsouzený pro hospodářský trestný čin, by určitě byl svého druhu unikát, přibližuje situaci Petr Leyer z Transparency International.

Z dosavadních informací vyplývá, že Andrej Babiš mohl celý projekt řídit, domnívá se advokát Jiří Kučera. Podle něj to dokládá výpověď několika na sobě nezávislých svědků. Soudce Šott už upozornil, že by mohl případ překvalifikovat. Místo podmínky by mohl udělit trest až pět let. Kdyby se ovšem Babiš stal prezidentem, musel by soud trestní stíhání přerušit. 

Abolice a prezidentská milost

Existují také dva způsoby, jak celý případ zcela zastavit. Takzvaná abolice může zastavit probíhající soudní proces, tu by ale vedle prezidenta Miloše Zemana musel podepsat i premiér Petr Fiala, který předem vylučuje možnost, že by svůj podpis připojil. „Pan prezident mi v minulosti tu abolici nabízel a já jsem ji odmítl,“ připomněl sám Babiš.

Druhou možností je prezidentská milost, kterou je možné zrušit pravomocný rozsudek a která je v rukou samotného prezidenta. Miloš Zeman by však na toto rozhodnutí měl málo času. I když soudce vynese svůj verdikt v první polovině ledna, tak se obžalovaný i státní zástupce musí vzdát práva na odvolání, aby se rozsudek stal pravomocným. Teprve až potom by mohl prezident přikročit k udělení milosti. 

„Dovedu si představit situaci, kdy Andrej Babiš bude na konci prosince nebo zkraje ledna odsouzený. Nebude se proti rozsudku odvolávat a Miloš Zeman mu udělí milost,“ zamýšlí se investigativní novinářka Sabina Slonková. Ze všech kandidátů je podle jejího názoru Andrej Babiš pro současného prezidenta nejpřijatelnější, protože se s ním prý dokáže dohodnout.

Dotaz na případnou milost pro Andreje Babiše nechal hradní mluvčí bez odpovědi. Babiš zopakoval, že podle jeho názoru se dotačního podvodu nedopustil a je přesvědčen, že ho soud osvobodí. 

Přibáň: Obrázek politické kultury

„Přestože by Andrej Babiš měl vysokou výkonnou funkci a vliv na široké spektrum procesů a politiků, tak by mohl zároveň čerpat dotace,“ popisuje Petr Leyer z Transparency International možné další dopady zvolení Andreje Babiše prezidentem.

„Je to obrázek stavu demokracie a politické kultury v této zemi. Existují státy, kde si dokážete představit odsouzené lidi, kteří se stanou prezidenty. Když ale běží soudní roces, tak je podle mě nesprávné kandidovat a ucházet se o post prezidenta,“ míní právní teoretik Jiří Přibáň.

„Kandiduji, protože se hnutí ANO rozhodlo postavit kandidáta. Samozřejmě udělám všechno pro to, abych se stal prezidentem,“ řekl pak sám Babiš v pořadu 168 hodin.