Civilní rozvědku povede Posolda, souhlasila vláda

Události: Šéfem civilní rozvědky se stane Vladimír Posolda (zdroj: ČT24)

Ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) se od čtvrtka stane dlouholetý zpravodajec a bývalý náměstek rozvědky pro operativní činnost Vladimír Posolda. Po středečním souhlasu vlády, který vyžaduje zákon, ho jmenuje ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Post ředitele rozvědky není obsazený od 1. září, kdy rezignoval po necelých dvou měsících ve funkci Petr Mlejnek. Ve středečním Interview ČT24 bude o změně ve vedení rozvědky debatovat náčelník Generálního štábu Armády ČR Karel Řehka.

Posolda je podle Rakušana držitelem osvědčení na stupeň přísně tajné. Ve zpravodajských službách se věnoval technické, analytické i operativní činnosti. „Zahraničními partnery je v rámci zpravodajské komunity, ale i mimo ni, vnímán jako vážený a respektovaný zástupce České republiky,“ stálo v návrhu pro vládu. Podle materiálu dosavadní kariérou jednoznačně prokázal vysokou profesionalitu, odborné znalosti a manažerské schopnosti.

Rakušan řekl, že vybíral z více kandidátů, Posoldu vybral kvůli jeho dobré reputaci, profesnímu životopisu i manažerským zkušenostem v tajných službách. „Je to člověk, který službě velmi dobře rozumí a svými charakterovými danostmi je schopný dát té službě patřičný klid, který každopádně potřebuje,“ uvedl. Ve čtvrtek nového ředitele představí sněmovnímu bezpečnostnímu výboru, Posolda zákonodárcům za zavřenými dveřmi sdělí své priority.

„Věřím, že prošel veškerými screeningy tak, jak bylo potřeba, o čemž hovoří i jeho prověrka na přísně tajné. Věřím, že konečně bude moci služba začít pracovat tak, jak má,“ vyjádřila se předsedkyně poslanecké komise pro kontrolu ÚZSI Taťána Malá (ANO).

Posolda začínal kariéru v roce 1990 ještě ve federálních zpravodajských službách, do roku 1998 pak působil v Bezpečnostní informační službě (BIS). Podle serveru Aktuálně.cz v rozvědce brzy odpovídal za analytiku. Později byl také oficiálním zástupcem rozvědky v zahraničí, v roce 2004 byl Posolda v médiích zmiňován jako náměstek ředitele ÚZSI pro zpravodajskou činnost.

Měl být velvyslancem

Od roku 2019 zastával v ÚZSI funkci náměstka pro operativní činnost. O dva roky později rozvědku po sporech s tehdejším ředitelem Markem Šimandlem opustil a působil na ministerstvu zahraničí v sekci bezpečnosti a multilaterálních vztahů. Aktuálně se chystal vyjet jako velvyslanec do Jordánska, kde už získal takzvaný agrément.

Mlejnek nastoupil do funkce ředitele ÚZSI 8. července, kdy nahradil Šimandla. Rezignoval o necelé dva měsíce později kvůli stykům s podnikatelem Michalem Redlem, obviněným v korupční kauze Dozimetr. Policisté v červnu v kauze Dozimetr obvinili kvůli hospodaření v pražském dopravním podniku více než deset lidí.

Posolda je velmi dobrá volba, myslí si někdejší šéf ÚZSI Randák

Podle Karla Randáka, ředitele civilní rozvědky v letech 2004 až 2006, je Posolda velmi dobrou volbou. „Pan ministr Rakušan si zřejmě po zdrcující zkušenosti se svou minulou volbou opravil názor na to, jak by služba měla fungovat a kdo by ji měl vést,“ uvedl.

„Pokud člověk má zkušenosti z vnitřku služby, ví, jak funguje, což je právě případ Vladimíra Posoldy, pak je to nespornou výhodou. Pokud víte, jak se zachází s informacemi, jakým způsobem se zpravodajské informace získávají, zpracovávají, kdo je adresát, tak je to samozřejmě výhoda – a Vladimír Posolda to umí perfektně,“ vysvětlil Randák.

UK: Vladimír Posolda v čele civilní rozvědky (zdroj: ČT24)