KDU-ČSL v Brně je pro zachování současné koalice. Vaňková plánuje jednat se všemi

KDU-ČSL v Brně chce zachovat současnou koalici ve vedení města, kterou tvoří ODS, lidovci, Piráti a ČSSD. Novinářům to po jednání s vítězným uskupením ODS a TOP 09 řekl dosavadní primátorčin náměstek a lídr kandidátky KDU-ČSL se STAN Petr Hladík (KDU-ČSL). Primátorka a jednička kandidátky ODS s TOP 09 Markéta Vaňková (ODS) uvedla, že chce jednat se všemi stranami a o víkendu jednání vyhodnotit. Připustila nicméně, že s lidovci a STAN se setká ještě po víkendu.

V pondělí jednali zástupci společného uskupení ODS a TOP 09 s hnutím ANO, v úterý s lidovci. Ve čtvrtek nejspíš vítěze čeká jednání s SPD a poté s Piráty, v pátek by měla jednání uzavřít setkání se Zelenými s Žít Brno a ČSSD.

Hladík chce zachovat současnou koalici, nebo vznik koalice na vládním půdorysu. Ve vládě je koalice SPOLU složená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a také Pirátů se STAN. Vaňková i Hladík uvedli, že se bavili o programových prioritách i gescích a konkrétních lidech, kteří by je zastávali. Právě to chce Vaňková slyšet od každé strany, která se do zastupitelstva dostala.

Napětí mezi Vaňkovou a Hladíkem

Vaňková připustila, že s lidovci bude jednání pokračovat i po víkendu, zatímco po pondělní schůzce s ANO žádný další termín schůzky není. Podle Vaňkové z toho ale nelze nic vyvozovat.

Právě mezi Vaňkovou a Hladíkem bylo cítit v poslední době napětí. Například na tiskových konferencích řešili drobné neshody při prezentování témat. Hladík se také krátce před volbami opřel do Vaňkové na sociálních sítích kvůli jejímu vyjádření v politické debatě v televizi, že by po volbách chtěla jednat se všemi. Z jednání tedy nevyloučila SPD.

Později to zdůvodnila tím, že s SPD nepreferuje koalici, nicméně by i toto hnutí mohlo něčím přispět k rozvoji města. Právě spory a napjaté vztahy mezi Vaňkovou a Hladíkem by tak mohly sehrát určitou roli při vyjednávání o koalici. Úternímu setkání předcházelo předání velké kytice, kterou Hladík Vaňkové přinesl. Primátorka přiznala, že díky tomu jednání začalo v příjemné atmosféře.

Volby v Brně vyhrála ODS s TOP 09, získaly 16 mandátů mezi 55 zastupiteli. Druhé ANO má 13 mandátů, třetí KDU-ČSL deset. Šest mandátů má SPD, Trikolora a Moravané, čtyři Piráti a po třech ČSSD a také Zelení s Žít Brno.