V Želízech na Mělnicku budou lidé volit znovu. O odstoupení kandidátů se dozvěděli ve volební místnosti

Komunální volby se budou muset znovu konat v Želízech na Mělnicku, kde v týdnu před hlasováním odstoupili kandidáti. Obec nyní čeká na vypsání nového termínu voleb.  Zastupitelstvo, které vzešlo z proběhlých voleb, proto paradoxně nebude funkční a obec do té doby povede dosavadní starosta Milan Zajíček, který už nekandidoval.

Nové volby se pravděpodobně odehrají společně s těmi prezidentskými v lednu příští rok. Tamní zastupitelstvo má sedm členů a bylo zde podáno pouze šest kandidátek o jednom členu. Týden před volbami ale odstoupili Radek Jelínek a místostarostka Jana Brandelová. „Nejspíše se budou konat volby, kde se znovu bude volit všech pět členů do zastupitelstva,“ dodal starosta Zajíček. 

Protože klesl počet zastupitelů na čtyři, nebude zastupitelstvo usnášeníschopné. Na rozdíl od jedenácti obcí, ve kterých kvůli nesestavení kandidátek bude obec vést správce, kterého stanovilo ministerstvo vnitra, bude zasedat nynější vedení. „Zvolení zastupitelé v Želízech budou moci zasedat, nebudou ale rozhodovat o investicích či vedení obce,“ vysvětlil starosta Zajíček pro server iDnes.cz

Ministerstvo vnitra vedení obce sdělilo, že neexistuje zákonný důvod, proč volby zrušit s ohledem na to, že kandidáti odstoupili až po registraci kandidátek. Tamních voleb se účastnilo 32,19 procenta občanů. „Přišlo možná dokonce více lidí než v předešlém roce,“ uvedlo pro ČT. 

Podle starosty voliči přitom zjistili, že budou muset k volbám znovu, až ve volební místnosti. „Od ministerstva vnitra jsme obdrželi informaci, že máme na stránky vyvěsit a ve volební místnosti informovat o tom, že jsou pouze čtyři kandidáti. Nikdo nám neřekl, že máme občany informovat o tom, že budou muset volit znovu, nebo že by k volbám, z důvodu malého počtu kandidátů, chodit neměli. Nedostali jsme tedy takové instrukce,“ dodal.