V kozím sýru z Francie mohou být úlomky kovu, varovali veterináři. Kdo si ho koupil, neměl by ho jíst

V kozích sýrech z Francie od výrobce Société Fromagère de Riblaire mohou být úlomky kovu. Při jídle proto hrozí strávníkům poranění. V českých obchodech se prodávaly pod značkami Buche Fondante President a Kozí sýr s bílou plísní Pilos. Zákazníci, kteří si je koupili, by je neměli jíst, vyzvala Státní veterinární správa. Podle jejího mluvčího Petra Vorlíčka je lze vrátit v místě prodeje.

Na český trh se dostalo 7500 balení dvou druhů kozího sýra od Société Fromagère de Riblaire ze tří, které jsou podle výrobce rizikové. Členské státy Evropské unie na kontaminaci úlomky kovu upozornil sám výrobce.

Většina kozích sýrů, kterých se týká varování, byla prodána ve 180gramových baleních pod označením Buche Fondante Président. Veterinářům se podařilo zachytit asi třetinu ze 6800 balení tohoto sýra ve skladu distributora, ostatní se ale prodávaly v obchodech Tesco, Albert, Billa, Kaufland či Košík.

Zbytek sýrů, v nichž mohou být kusy kovu, je rolka kozího sýra s bílou plísní, která se prodává v balení 200 gramů v řetězci Lidl pod jeho značkou Pilos. Obchod nyní sýr stahuje z prodeje, o možnosti vracet výrobek informoval i na svém webu.

Kdo si potenciálně závadný kozí sýr z Francie koupil, neměl by ho jíst, aby se vyhnul riziku poranění. Výrobek může vrátit v obchodě, kde ho zakoupil, a to i bez pokladního dokladu.