Před 85 lety zemřel Tomáš Garrigue Masaryk. Na prvního prezidenta se vzpomíná v Lánech i Hodoníně

Ve středu uběhlo 85 let od smrti prvního československého prezidenta Tomáše Garrigua Masaryka. Vzpomínalo se na něj na zámku v Lánech, na Pražském hradě, ale i v jeho rodném Hodoníně. Šéfka sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) řekla, že je potřeba připomínat si i Masarykovy myšlenky, jako například „nebát se a nekrást“. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) zase připomněl Masarykovu odvahu hovořit i o věcech, které nejsou populární, a stát si za svými názory.

„Jednání Tomáše Garrigua Masaryka nejenom v politice, ale obecně i v jeho životě, bylo postavené na hodnotách, na celé řadě konkrétních hodnot. Mnohé z nich se dnes bohužel v naší společnosti nevyskytují v takové míře, jako by měly,“ uvedla Pekarová Adamová. 

Šéfka sněmovny také připomněla, že Masaryk rád rozlišoval mezi vlastenčením a opravdovým vlastenectvím. „Myslím, že se nám bohužel v poslední době do politiky dostávají lidé, kteří upřednostňují vlastenčení před skutečným vlastenectvím, byť se tváří, že jim o skutečné vlastenectví jde,“ uvedla s tím, že to pokládá za velmi nebezpečné.

Připomínka 85 let od úmrtí Tomáše Garrigua Masaryka (zdroj: ČT24)

Stát si za svou pravdou, i tou nepopulární

Že je důležité si připomínat nejen Masaryka, ale i jeho myšlenky, si myslí také Vystrčil. „To je zásadní věc. Pokud to dělat nebudeme, pokud v rámci školní výuky, výchovy v rodině či v rámci našeho společenského života nebudeme základní hodnoty dodržovat a budeme si myslet, že stačí připomenout si výročí, tak to rozhodně stačit nebude,“ uvedl. 

Pro předsedu Senátu je důležité říkat i nepopulární věci. „A to i v době, kdy víme, že tím můžeme ztratit, že se to nemusí líbit, protože situace je těžká, veřejnost je nakloněná na jinou stranu, protože je zmasírovaná médii nebo populistickými politiky. To, co dokázal Masaryk, bylo, že i když věděl, že bude v menšině, stál si za svojí pravdou,“ sdělil a dodal, že to je důležité právě v dnešní době.

Akce u památníku i v hodonínském muzeu

U pomníku Tomáše Garrigua Masaryka v rodném městě prezidenta Hodoníně se ve středu i přes deštivé počasí sešlo kolem sedmdesáti lidí. Při příležitosti výročí pořádá hodonínské Masarykovo muzeum den otevřených dveří. Ředitelka muzea Irena Chovančíková uvedla, že Masaryk je nejvýznamnějším hodonínským rodákem.

Podle Chovančíkové Masaryk ve svém odkazu silně akcentuje demokracii a humanitu, zároveň šlo i o člověka velmi silných morálních a mravních kvalit. „On (Masaryk) je takovým jednoznačně pozitivním vzorem a odkazem, který může sloužit i budoucím generacím,“ míní ředitelka muzea.