Počet obyvatel Česka mírně vzrostl. Za přírůstkem stojí přistěhovalectví

Počet obyvatel České republiky se v prvním pololetí letošního roku zvýšil o devět tisíc na 10,526 milionu. Více lidí letos zemřelo, než se narodilo, a přírůstek tak zajistila výhradně zahraniční migrace. Vyplývá to z předběžných údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Zveřejněný údaj nezahrnuje ukrajinské občany, kterým Česko po napadení jejich země Ruskem udělilo dočasnou ochranu. Podle údajů Cizineckého informačního systému jich na konci prvního pololetí bylo zhruba 373 tisíc.

Oproti prvnímu půlroku minulého roku, který výrazně ovlivnila epidemie covidu-19, zemřelo letos méně obyvatel. Nižší byl ale i počet narozených dětí. Naopak sňatků podle statistiků meziročně výrazně přibylo. 

„Během prvního pololetí se živě narodilo padesát tisíc dětí, meziročně o deset procent méně. Nárůst počtu narozených v roce 2021 tak byl, zdá se, dočasný. Stejně jako v předchozích letech se téměř polovina dětí narodila nevdaným ženám,“ uvedla Michaela Němečková z oddělení demografické statistiky ČSÚ.

ČSÚ: Za mírným nárůstem stojí zahraniční migrace

O růst počtu obyvatel se podle statistiků zasloužila výhradně zahraniční migrace. Do České republiky se ze zahraničí přistěhovalo 33 800 lidí, naopak 15 200 se vystěhovalo. Stěhováním tak v zemi přibylo okolo 18 700 obyvatel. „Tyto údaje nezahrnují osoby, kterým byla udělena dočasná ochrana v souvislosti s válkou na Ukrajině,“ upozornili statistici.

Přirozeným způsobem Česko přišlo o 9700 lidí. Úbytek byl sice oproti prvnímu pololetí roku 2021 poloviční, ale ve srovnání s předcovidovými lety 2017 až 2020 výrazně hlubší.

Od začátku letošního ledna do konce června zemřelo v zemi téměř 59 700 lidí, což je oproti stejnému období loňského roku o sedmnáct tisíc méně. „Oproti průměru z let 2015–2019 však jejich počet zůstal mírně, o čtyři procenta, nadprůměrný, k čemuž přispívá stárnutí populace,“ poznamenává ČSÚ. 

Více sňatků než loni

Do manželství vstoupilo v prvním pololetí roku 2022 víc než jednadvacet tisíc párů, tedy téměř o dvě pětiny víc než v prvním pololetí loňského roku, ale méně, než tomu bylo v letech 2018 a 2019.

Výrazně nadprůměrný byl počet sňatků pouze v únoru, kdy se konalo 2300 sňatků. Snoubence zřejmě lákaly zajímavé číselné kombinace druhého měsíce roku 2022.  Rozvodem skončilo za první půlrok 10 400 manželství, což je meziročně o 500 méně.