Lékárny v Česku hlásí výpadky některých často užívaných léků. Podle ústavu nejde o výjimečnou situaci

Události: Nedostupnost některých léků (zdroj: ČT24)

Lékárny v Česku hlásí výpadek některých často používaných medikamentů, například na snížení teploty u dětí. Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv jsou podobné situace na trhu běžné. Důvodem mohou být například komplikace ve výrobě, problémy s distribucí nebo prudký nárůst zájmu o dané léčivo.

V lékárnách nyní často chybí například léky s ibuprofenem, někteří farmaceuti nabízí náhradu, jiní ji sami namíchají. „Celé prázdniny jsme se bavili tím, že jsme připravovali náhradu nedostupného antibiotika. Zákazník si místo krabičky odnášel lahvičku,“ říká vedoucí lékárník z lékárny při Fakultní nemocnici Královské Vinohrady Lukáš Láznička. 

Zatímco lék od výrobce vydrží až do roku 2027, ten z lékárny jen tři měsíce. „Umíme nahradit jenom určitou skupinu léků, když máme dostupnou surovinu pro přípravu,“ podotýká Láznička. Jenže ani ta nemusí být na trhu k dostání, a i proto si ve skladu vytvořili zásobu nejzákladnějších léků, u kterých zaznamenali opakované výpadky. „Jde o injekční paracetamol proti bolesti, na snížení teploty, případně dezinfekční masti s obsahem jódu pro popálené pacienty,“ vysvětluje Láznička. 

Státní ústav více výpadků nepozoruje

V některých případech mohou lékárníci nabízet i alternativy s jiným složením, ale stejným účinkem. „Změnu účinné látky, respektive výdej přípravku s jinou účinnou látkou, můžeme provést pouze v případě, že s tím ošetřující lékař souhlasí. Takže stačilo by mu zavolat, a pokud by s tím souhlasil, zanesli bychom to do toho receptu,“ vysvětluje vedoucí lékárník z Ústavní lékárny v pražském IKEMU Michal Hojný.  

Výpadky se v minulosti týkaly například kapek s vitaminem D, léků na cukrovku nebo onemocnění štítné žlázy. Nyní řeší Státní ústav pro kontrolu léčiv nedostatek přípravků na srážení teploty, hlavně sirupů pro děti, dále vakcín proti planým neštovicím nebo léčiv pro onkologické pacienty.

Nedostatkové léky
Zdroj: ČT24

„Více se o tom mluví, je to větší téma, řeší se to na celoevropské úrovni, což dává dojem, že je výpadků více, ale ve skutečnosti se jen přesouvají mezi jednotlivými skupinami. Ale co do počtu jich více nepozorujeme,“ říká ředitelka Státního ústavu pro kontrolu léčiv Irena Storová.  

Pacienti by se ale podle lékárníků v případě volně prodejných léků předzásobovat neměli. „Nedostane se na ty, kteří by to v tu chvíli potřebovali. A důležité je, že v naprosté většině jsme schopní najít funkční alternativu,“ říká prezident České lékárnické komory Aleš Kerbs. Jsou jen jednotky těch, u kterých to nelze.