Do Česka se přihnaly bouřky. Meteorologové čekají další tropy, ochladí se až o víkendu

Události: Meteorologové vydali výstrahu kvůli bouřkám (zdroj: ČT24)

Od úterý do čtvrtka teploty v České republice opět přesáhnou tropickou třicítku, ve středu a ve čtvrtek se mohou vyšplhat až na 35 stupňů Celsia. Na víkend se ale ochladí, vyplývá z předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Ve druhé polovině týdne se vyskytnou bouřky. Meteorologové právě před bouřkami vydali v pondělí dopoledne výstrahu, která platí pro velkou část Česka.

Meteorologové po čtvrté odpolední informovali o nejvýraznějších bouřkách ve středních Čechách v Polabí. Přes jižní Čechy se nejsilnější bouřky prohnaly už kolem druhé hodiny odpoledne. Večer už na území nepršelo a radar ukazoval přesouvání bouřek výše na sever.

Už dříve meteorologové uvedli, že s výjimkou západu Čech a východu Moravy a Slezska se mohou v pondělí odpoledne objevit v Česku silné bouřky s přívalovými srážkami, případně i menšími kroupami. Večer budou bouřky slábnout, ale zejména v okolí Orlických hor, Králického Sněžníku a Jeseníků mohou pokračovat i v první polovině noci.

Při bouřkách může napršet 20 až 40 milimetrů srážek, výjimečně mohou být úhrny i vyšší. Výstraha na silné bouřky platí od 12 do 21 hodin, v Královéhradeckém, Pardubickém kraji a v částech Libereckého a Olomouckém kraje až do půlnoci.

Výstraha ČHMÚ před bouřkami – pondělí 15. srpna
Zdroj: ČHMÚ

Při lokálních přívalových deštích se mohou ojediněle rozvodnit malé toky, voda může zatopit podchody, podjezdy či sklepy. Nárazy větru mohou lámat větve stromů. Nebezpečí mohou představovat také kroupy a blesky, upozornili meteorologové. Motoristé by v bouřce měli jezdit pomaleji a velmi opatrně.

Předpověď slibuje horko, pak ochlazení

Teploty by třicítku mohly atakovat už v průběhu pondělí. Počasí ale ovlivní brázda nízkého tlaku vzduchu od západu. „Přinese místní přeháňky a bouřky, ojediněle i silné, doprovázené hlavně přívalovými srážkami,“ informovali meteorologové na Facebooku.

Postupně se začne prosazovat oblast vyššího tlaku vzduchu, která přinese slunečné a velmi teplé počasí. V úterý a ve středu bude většinou jasno až polojasno. V úterý mají být teplotní maxima okolo jednatřiceti stupňů. „Ve středu a ve čtvrtek na většině území budou teploty v odpoledních hodinách překračovat tropickou třicítku a na některých místech se vyšplhají až k pětatřiceti stupňům Celsia,“ předpovídá ČHMÚ.

Ve čtvrtek se ale začne od západu zatahovat, místy se už objeví přeháňky nebo bouřky. V pátek bude zataženo až oblačno, na většině území s deštěm nebo přeháňkami, na východě i bouřkami. Zatažená obloha bude zpočátku také o víkendu, ve většině Česka bude pršet. Postupně by ale mělo oblačnosti ubývat. „Teploty by se na konci pracovního týdne a o víkendu už měly pohybovat jen od dvaceti do pětadvaceti stupňů Celsia,“ uzavřeli meteorologové týdenní výhled počasí.

Další dva týdny budou podle dlouhodobé předpovědi ČHMÚ teplotně nadprůměrné až průměrné s nejvyššími odpoledními teplotami kolem pětadvaceti stupňů. Poslední předpovídaný týden, začínající pondělím 5. září, by měl být teplotně průměrný až slabě nadprůměrný s minimálními teplotami kolem dvanácti stupňů a nejvyššími kolem třiadvaceti stupňů Celsia.

Množstvím srážek se příští čtyři týdny jako celek nebudou výrazněji odlišovat od hodnot obvyklých pro tuto část roku. „V prvním a posledním týdnu budou srážky i nadprůměrné s úhrny kolem pětadvaceti milimetrů. V ostatních dvou týdnech se budou pohybovat kolem dvanácti milimetrů,“ uvádí ČHMÚ.