Operace mají kvůli covidu stále zpoždění. Přicházejí navíc noví pacienti ve špatném stavu

Události ČT: Nemocnice nestíhají provádět operace odložené za covidu (zdroj: ČT24)

Řada nemocnic v Česku stále ještě nedohnala operační skluz, který nabrala v době pandemie covidu. Počet zákroků se sice už ve většině zdravotnických zařízení vrátil na původní úroveň, pacienti ale kvůli zákazu neakutních výkonů v posledních dvou letech přicházejí s většími potížemi, což podle lékařů jejich léčbu výrazně prodlužuje.

Neakutní operace museli zdravotníci dlouhou dobu odkládat. Například v pražské Fakultní nemocnici Bulovka běžný provoz naplno obnovili až letos v dubnu. „Nám v uvozovkách odpadlo asi 400 plánovaných operací. Teď máme ještě asi 250 operací na dluh. K tomu samozřejmě přicházejí i další pacienti, kteří ještě v seznamu nebyli,“ uvedl přednosta Ortopedické kliniky z FN Bulovka Jiří Chomiak.  

To je také jeden z důvodů, proč se čekací doby na zákroky v někerých nemocnicích ještě nevrátily na předcovidovou úroveň. Třeba na operaci kyčelního kloubu se v někerých nemocnicích čeká i déle než dva roky.

Výkony odsunuté v posledních dvou letech zatím zcela nedohnali ani v sokolovské nemocnici. Kvůli koronavirovým opatřením tam teď musejí provést asi patnáct odložených zákroků. „Pacienti se vracejí s horšími nálezy, tím pádem i léčba a operativa je náročnější, než tomu bylo před covidem,“ sdělil lékařský ředitel nemocnice Andrej Farkaš.  

Na dalším vývoji šíření koronaviru v Česku bude teď záviset i to, kdy se lékařům podaří výpadek dohnat. Pokud očekávaná podzimní vlna sokolovskou nemocnici příliš nezatíží, mohlo by to být už v listopadu.