Podezření na únik tajných informací z Hradu se nepotvrdilo, zjistila policie

Podezření na únik tajných informací od prezidenta Miloše Zemana a jeho okolí se nepotvrdilo. Na dotaz ČT to uvedl Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze. Policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) podle něj nezjistili informace, které by únik potvrzovaly, sama NCOZ případ nekomentovala. Podle Deníku N se policie zabývala možným únikem utajovaných informací pocházejících hlavně od Bezpečnostní informační služby. Pražský hrad podezření dlouhodobě odmítá.

„Nebyly zjištěny takové skutečnosti, které by uváděné podezření potvrzovaly,“ uvedl státní zástupce Bodlák s tím, že další podrobnosti nemůže sdělit. Nekomentoval, zda byl případ odložen ani únik kterých informací police prověřovala. „Nebudu k tomu říkat více než to, co bylo oficiálně sděleno,“ sdělil. Nic neprozradila ani policie. „Náš útvar k vašemu dotazu nebude poskytovat žádné informace,“ vzkázal mluvčí NCOZ Jaroslav Ibehej.

S informací, že policie prověřuje únik tajných informací z Pražského hradu, přišel loni v říjnu Deník N. NCOZ se podle něj zabývala podezřením, že z okolí prezidenta Zemana unikají utajované informace, které pocházejí zejména z Bezpečnostní informační služby (BIS). Kontrarozvědka případ podle serveru také řešila a údajně se chystala zvát k výslechům pracovníky prezidentské kanceláře. Jestli se tak skutečně stalo, ale BIS nepotvrdila. „Mohu pouze sdělit, že u aktuálních případů nemůžeme potvrzovat ani vyvracet informace, zda se danou problematikou zabýváme,“ uvedl pro ČT mluvčí BIS Ladislav Šticha.

Pražský hrad opakovaně odmítl, že by při ochraně utajovaných informací porušoval zákon. „Kancelář prezidenta republiky přistupuje k ochraně utajovaných informací v souladu se zákonem,“ uvedl v reakci na loňský článek Deníku N ředitel pověřený řízením bezpečnostního odboru Pražského hradu a ředitel administrativní sekce Jan Novák. K utajovaným spisům mají podle něj přístup jen lidé s náležitou prověrkou.

Zprávu o Vrběticích Hrad omylem skartoval

Policie chtěla kvůli podezření na únik tajných informací údajně zkoumat i tajnou zprávu BIS, kterou Pražský hrad dostal k zapojení ruských tajných služeb do výbuchu muničního areálu ve Vrběticích. Podle Českého rozhlasu a týdeníku Respekt chtěli detektivové z dokumentu odebrat otisky prstů nebo stopy DNA, aby zjistili, zda se s ním neseznamovali lidé bez bezpečnostní prověrky. Pracovníci prezidentské kanceláře jim ale údajně řekli, že zprávu loni v listopadu omylem skartovali.

To, že Hrad zprávu omylem skartoval, potvrdila prověrka Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). „U inkriminovaného utajovaného dokumentu bylo v příslušném sloupci jednacího protokolu uvedeno, že byl skartován omylem při mimořádné skartaci v listopadu 2021,“ uvedl pro server Aktuálně.cz bezpečnostní ředitel úřadu Jaromír Kadlec. Prezidentská kancelář uvedla, že se s dokumentem neseznámil nikdo nepovolaný a ochrana utajovaných informací nebyla ohrožena. Zpráva podle ní od BIS dorazila v rozporu s platnou legislativou a v hrubém nepořádku. Kontrarozvědka to rozhodně odmítla.

Možné porušení předpisů odhalil NBÚ ve dvou případech u jiných dokumentů, než byla zpráva k výbuchu ve Vrběticích. Jednomu zaměstnanci už kvůli tomu uložil čtyřtisícovou pokutu. Pokuta hrozí i Kanceláři prezidenta republiky, a to za neoprávněnou skartaci dokumentů. Přestupkové řízení s ní na konci června zahájil Národní archiv. Kontrolu na Pražském hradě provedlo i ministerstvo vnitra, které podle serveru iROZHLAS.cz zjistilo nedostatky při nakládání s archivními dokumenty. Hrad podle resortu nedodržoval skartační lhůty a dokumenty řádně neoznačoval. Nedostatky má odstranit do září a podat o tom písemnou zprávu.