Pražskou policejní školu ministerstva vnitra nově vede Ježková

Vyšší policejní školu a Střední policejní školu ministerstva vnitra v Praze od pátku vede Ivana Ježková. Do funkce ji ustanovil ministr Vít Rakušan (STAN). Nová ředitelka vzešla z výběrového řízení, informoval resort. Předchozí ministr Jan Hamáček (ČSSD) dříve pověřil vedením školy někdejšího policejního prezidenta Vladislava Husáka, Rakušan ale pověření zrušil kvůli podezření, že dokument byl antedatovaný.

O uvolněné místo projevilo podle úřadu zájem osm uchazečů. „Výběrová komise doporučila ministru vnitra jako nejvhodnějšího kandidáta pro obsazení tohoto místa plukovnici Ivanu Ježkovou. Nová ředitelka splňuje svými odbornými kvalitami požadavky kladené na tuto náročnou pozici,“ uvedl resort.

Doplnil, že Ježková působí u policie od roku 1995 „na různých služebních místech“ a má pracovní zkušenosti z oblasti policejního školství a vzdělávání. „V minulosti pracovala na Vyšší policejní škole ministerstva vnitra v Pardubicích a donedávna působila u Útvaru policejního vzdělávání a služební přípravy,“ napsal úřad. Dříve Ježková zastávala i funkci mluvčí policejního prezidia či královéhradecké krajské policie.

Husákovo angažmá prověřuje policie

Deník N v květnu informoval, že okolnostmi pověření Husáka vedením školy se zabývá policie. Rozhodnutí podepsané odcházejícím Hamáčkem loni v prosinci totiž obsahovalo pasáže, které ministerstvo dostalo od vedení až později, když se novým šéfem resortu stal Rakušan.

Pochybnosti o správnosti dokumentu měl i tehdejší policejní prezident Jan Švejdar. Sdělil je Rakušanovi, jenž je na konci roku postoupil kriminalistům. Národní centrála proti organizovanému zločinu následně začala pracovat s podezřením, že v kanceláři ministra vnitra někdo porušil zákon, konkrétně paragraf trestního zákoníku přisvojení si úřadu.

Trestní oznámení kvůli Husákovu pověření podal senátor Václav Láska (Senátor 21). Mluvčí pražského městského státního zastupitelství Aleš Cimbala sdělil, že věc je stále ve stadiu prověřování. „Lhůta byla prodloužena do 29. července,“ uvedl.

Husák loni odešel z funkce policejního ředitele v Libereckém kraji po výzvách od Hamáčka a Švejdara. Čelil kritice za účast na narozeninové oslavě podnikatele v teplickém hotelu v době, kdy musely být hotely kvůli epidemii koronaviru uzavřené. Před působením v Liberci nemohl pokračovat v čele policejní ochranné služby kvůli chybějící bezpečnostní prověrce.

Z funkce policejního prezidenta v roce 2007 odešel podle médií mimo jiné v souvislosti s prověřováním své role v korupční kauze biolíh. Novináři ho jako policejního prezidenta přistihli při výrazném překračování rychlosti na dálnici.