Zájem o členství ve skautu je mimořádný. Čekací listiny jsou i na několik let

Do skautských oddílů se letos přihlásilo nejvíce dětí za dvacet let, rekordní bude i počet letních táborů. Vedoucích ale nepřibývá stejně rychle jako členů, a tak na mnoha místech vznikly čekací listiny. Doba pro přijetí se může protáhnout i na tři roky, řekla České televizi mluvčí organizace Barbora Trojak. Objevují se podle ní proto i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listiny ihned po narození.

„Náš oddíl má nyní čekací listinu čítající asi sedmdesát dětí. Situace je taková, že velká část z nich se přijetí vůbec nedočká, jelikož dříve, než by bylo v našich možnostech je vzít, jsou již příliš velké,“ říká vedoucí 156. oddílu střediska Hiawatha Praha Lukáš Polanský.

Největší problémy s umístěním dětí má organizace Junák – Český skaut právě v Praze, Středočeském a Jihomoravském kraji. „Nejvíce přetížené jsou tradičně kategorie nejmladších dětí – benjamínci, světlušky a vlčata, především děti mezi pěti a jedenácti lety. Naopak rodiče starších dětí (11 až 15 roků) mají dost velkou šanci, že místo v oddíle najdou,“ popisuje situaci mluvčí českých skautů Barbora Trojak. Obecně podle ní také platí, že čím je město větší, tím naplněnější oddíly budou.

„Poslední dva roky máme stop stav. Na čekací listině máme asi třicet až čtyřicet dětí a čekací lhůta je přibližně dva roky. Samozřejmě závisí na věku dítěte a jestli je to chlapec nebo dívka,“ popisuje vedoucí 94. oddílu střediska Mafeking Brno Jakub Radan Dvořák.

Přihlášku vyplní po narození

Ve středisku Keya Praha přijímají nové skauty a skautky ve věku šest až sedm let každý druhý rok. „V září 2023 nabíráme novou skupinku malých kluků a holek – kluci na rok 2023 už jsou takřka naplnění, holky ještě místa mají,“ říká zástupce vedoucího střediska Markéta Pelantová. Po naplnění kapacity nové skupiny další zájemce odmítají.

Děti, které se do oddílu nevejdou, se snaží přesměrovat do jiných městských částí, i to se ale většinou nepodaří. „Náhradníci, pokud budou, tak mají skoro nulovou šanci, že někdo odpadne a uvolní se pro ně místo, proto se je pak spíš snažíme posílat jinam,“ dodává.

Podle Barbory Trojak se objevují i případy, kdy rodiče zapisují své děti na čekací listinu ihned po narození. To se podle ní týká hlavně oddaných skautů, kteří ví, jaká je situace. „Na rok 2025 máme přihlášené už čtyři kluky,“ říká Pelantová. Jde právě o děti, které jsou do skauta přihlášené už od svého narození.

Problémem jsou prostory i málo vedoucích

Málo vedoucích a kapacitně nevyhovující prostory jmenuje Trojak jako hlavní překážky pro přijímání dalších dětí. Budovy často potřebují rekonstrukci, aby vzniklo více prostoru, ale na to chybí oddílům prostředky.

„Některé regiony jsou velmi ovlivněné strukturou vzdělávací soustavy – tamní mladí lidé někam dojíždí a do své obce se vrací například v pátek, v jeden den ale není možné uspořádat mnoho schůzek skautských družin zároveň, a proto oddíl nemůže přibrat nové členy. Případně mladí vedoucí odchází za studiem a prací jinam a do své obce se již nevrací,“ doplňuje.

Řada oddílů stále nové členy nabírá. „Obecně platilo, že před covidem bylo u nás velmi plno, nováčky jsme nabírali pouze v září, a to ještě v omezeném počtu. Nyní po covidu mnoho členů odešlo a volná místa jsou. Takže se dá říct, že nyní se u nás nečeká. Oddíly jsou plné zhruba na osmdesát procent,“ popisuje kapitán Přístavu vodních skautů Eskadra Ostrava Michal Prauzek. „V tuto chvíli bereme všechny zájemce,“ hlásí i jeho kolega ze znojemského oddílu vodních skautů Neptun Vojtěch Řídký. 

V Česku je momentálně přes 73 tisíc skautek a skautů. Junák – český skaut, největší výchovná organizace pro děti a mládež v zemi, tak má o celých 75 procent více členů a členek než před patnácti lety. Celkem je v Česku 2283 oddílů sdružených do 479 skautských středisek. Za minulý rok přibylo 26 nových oddílů.