Železniční dopravci posilují na svátky vlaky o stovky míst. Některé dálkové spoje už jsou vyprodané

Posilování spojů o stovky míst plánují před červencovými státními svátky dopravci na železnici. V příštích dnech totiž očekávají zvýšený zájem lidí o cestování vlakem. ČT to potvrdilili zástupci jednotlivých společností. Zároveň doporučují kupovat jízdenky s předstihem, už v těchto dnech jsou totiž vyprodané některé mezistátní spoje, především na Slovensko.

Větší poptávku po cestě na prázdninové pobyty a prodloužený víkend očekávají i České dráhy. Posílit kapacitu jednotlivých spojů proto plánují nejméně o stovky míst. „Plánované posilové vozy jsou na většině dálkových linek a další posilové vozy jsme vyčlenili především pro trasu Praha–Olomouc, kde bývá v podobných špičkových obdobích největší nárůst poptávky po cestování,“ uvedl mluvčí Českých drah Petr Šťáhlavský.

Zvýšená poptávka po cestování je se začínajícím létem na všech dálkových linkách. Zvlášť velká poptávka bývá z Prahy ve směru na Moravu. „Hodně lidí ale cestuje také na jih Čech, do Jeseníků nebo na Šumavu,“ popisuje Šťáhlavský. Z mezistátních linek roste podle něj nejvíce poptávka směrem na Slovensko.

Oproti minulému roku se však podle Šťáhlavského počet cestujících pravděpodobně rozdělí do většího počtu dnů. Mnoho Čechů totiž vyrazilo na cesty už ve čtvrtek odpoledne, kdy dětem začaly letní prázdniny.

Rezervace raději všude

Už teď jsou proto některé spoje vyprodané. „Nejméně den dopředu byl vyprodán páteční první ranní vlak z Prahy do Košic. Plné budou i další spoje, hlavně ty odpolední a podvečerní, a to na trase z Prahy na Moravu,“ popisuje mluvčí. Obsazena podle něj bývají také místa v nočním vlaku z Prahy na Slovensko. Cestujícím doporučují České dráhy pořídit si rezervaci i u vlaků, kde není povinná. 

Většímu zájmu o cestování vlakem chce vyhovět i RegioJet, který posiluje jednotlivé vlakové spoje na maximální možnou kapacitu. Zvýšenou poptávku předpokládá hlavně na mezinárodních trasách, jako je například spojení do Košic nebo do Budapešti.

„Během červencových svátků budou v provozu všechny vlaky podle běžného jízdního řádu. Kapacitu existujících spojů ale posilujeme přidáváním dalších vozů na jednotlivé soupravy, a to dle našich provozních možností,“ vysvětlil obchodní manažer firmy Michal Ohlídal.

Leo Express očekává, že se zájem cestujících zvýší přibližně o pětinu. Vlakové kapacity ale navyšovat neplánuje. „Ve dnech státního volna bude jako vždy zachován víkendový provoz,“ upozorňuje jeho mluvčí Emil Sedlařík. Vzhledem ke zvýšené poptávce však doporučuje nakupovat jízdenky s předstihem, jejich cena se totiž odvíjí od aktuální poptávky.

Dopravci také doporučují cestujícím, aby si před odjezdem zkontrolovali aktuální dopravní situaci. Železniční dopravu by totiž mohla zkomplikovat nejen rozsáhlá stavební činnost a množství plánovaných výluk, ale také dopady silných bouřek v posledních dnech. Ty způsobily napříklady pády stromů na trať, podemletí tratí nebo sesuvy zeminy na koleje.