Demence může nastat i po úrazu. Domovy pro seniory řeší i žádosti mladých

Události: V domovech pro seniory přibývá žádostí lidí pod padesát s demencí (zdroj: ČT24)

Domovy pro seniory stále častěji řeší žádosti lidí s demencí, kterým není ani padesát let. Porucha totiž není jen neduhem stáří. Někdy se může objevit například po úrazu nebo prodělaném onemocnění. Jenže zařízení sociální péče často nemohou těmto lidem vyhovět. Nejsou totiž na takové klienty připravena.

Barbora Šmídová prodělala mrtvici, která u ní spustila spustila demenci. „Musí se jí pomáhat nejen se vstáváním, ale i se sezením. Nemůže chodit,“ přiblížila sociální pracovnice Lucie Šturcová. Původně Šmídová pracovala jako personalistka na ředitelství Českých drah. Dnes je jí 48 let a už rok žije v domově mezi seniory.

V podobném věku je tam zhruba patnáct lidí – nejmladšímu z nich je pětačtyřicet let. „Například některé aktivizační činnosti je potřeba nabídnout jiné než seniorské. Zapojujeme je do péče – jako zdravotní sestra, která s námi chodí, máme tady pana zahradníka, který pomáhá v zahradě,“ popsala práci s těmito klienty ředitelka Domova pro seniory Clementas v Mlékovicích Andrea Faltysová.

V domově v Mlékovicích mají s demencí většinu klientů. Proto pro ně nyní otevřeli speciálně upravenou zahradu. Trénovat tam mohou paměť, motoriku i pohyb. „Pro klienty s onemocněním demence je důležité, aby mohli mít možnost chodit po takzvaných nekonečných chodnících. Ale musí vždy vidět na dveře, aby věděli, kde to začíná a končí. Proto tady máme příchodové a odchodové brány. Můžete s klienty povídat o tom jaký je den, v kolik vstáváte, je tady symbol budíku,“ vysvětlila Faltysová.

Součástí procházkových okruhů jsou tabule, kde pomohou poznávat ptáky nebo stromy. Členitou a zároveň bezbariérovou zahradu si klienti oblíbili. Začali tak trávit více času venku.