Několik jedinců pošlapalo práci tisíců lidí, říká Pecková. O kandidatuře do vedení STAN ještě není rozhodnutá

Interview ČT24: Petra Pecková (21. 6. 2022) (zdroj: ČT24)

Po pražské korupční kauze kolem obviněného, nyní již bývalého náměstka za STAN Petra Hlubučka je podle středočeské hejtmanky Petry Peckové (STAN) nutná zásadní obroda celého vládního hnutí. Domnívá se ale, že odvolání předsedy Starostů Víta Rakušana z pozice ministra vnitra není v současné době na místě. O tom, zda bude Pecková kandidovat do předsednictva hnutí, se podle svých slov ještě rozhodne, protože nechce opouštět svou práci ve Středočeském kraji. Hejtmanka byla hostem Interview ČT24.

„Několik jedinců svým totálním excesem dokázalo pošlapat práci ne stovek, ale tisíců lidí, kteří ji dělají poctivě,“ okomentovala Pecková aktuální kauzu dopadající na STAN. „Snažím se dělat práci tak, abych naplnila očekávání svých voličů, abych vrátila důvěru českého člověka v čistou politiku,“ dodala. Takové snahy ale podle ní hatí skupina osob, která „pravděpodobně bezskrupulózně krade“.

Pecková vyzvala k obrodě hnutí STAN s tím, že rekonstrukce vlády podle ní ale nyní není na místě. „STAN vede Vít Rakušan a jsem přesvědčena, že velmi dobře. Bohužel se nyní nemůže opřít o své místopředsedy,“ míní s tím, že je podle ní potřebná „obměna, doplnění a posílení předsednictva“.

Rakušana hájí podle svých slov proto, že jeho současné konání v souvislosti s kauzou dokazuje, že případ nijak neovlivňuje. „Navíc je v nejzásadnějším resortu, kdy od samého počátku řeší migrační krizi spojenou s válkou na Ukrajině. V tuhle chvíli potřebuje na stranické linii oporu,“ myslí si.  

Kvůli stykům s obviněným podnikatelem Michalem Redlem v neděli rezignoval ministr školství Petr Gazdík (STAN). Následně skončil i ve vedení vládního hnutí. Hejtmanka z jeho činů neskrývala rozčarování a uvedla, že je ráda, že z kabinetu odstoupil. Zároveň si ale myslí, že mandát poslance nemusí opouštět. „Jestli bude poslancem, to nechávám na něm, má poslanecký mandát od svých voličů. Osobně mi to ale vadí,“ doplnila.

„Lhát se nemá a za mě rozhodně udělal velkou chybu, na druhou stranu nebyl z ničeho obviněn. Není pro mě normální, aby se stýkal s někým, o kom dlouhodobě věděl, že měl omezenou svéprávnost, byl v kauze Radovana Krejčíře a bavil se s ním šifrovanými telefony,“ uvedla s tím, že kdyby věděla, s kým jedná, „bude se mu na hony vyhýbat“.

Nejasno o kandidatuře do vedení hnutí STAN

O tom, zda bude na mimořádném sněmu kandidovat do předsednictva hnutí STAN, ještě není rozhodnutá. „Započali jsme velmi dobrou práci na kraji. Je toho přede mnou ještě obrovské množství. Jsem zvyklá dělat práci na dvě stě procent, ale vím, že když je těch aktivit příliš, tak to nejde. To znamená, že zatím nevím,“ sdělila.

Podotýká, že na kraji se teď musí věnovat agendě, kterou měl Věslav Michalik (STAN), který v červnu náhle zemřel a který byl jejím náměstkem. „Teď jsem ze zákona zodpovědná za to, když chybí radní na své pozici. Musíme přeobsadit tento mandát,“ upozorňuje.

„Pakliže bych do toho šla, tak by muselo být vyřešeno předání gesce kolegy Michalika, abych věděla, že je to v dobrých rukou, částečně možná i věc související s mojí gescí, abych se mohla věnovat stranickým záležitostem“ uzavřela.