Od července se znovu zvýší životní a existenční minimum

Události: Vláda znovu zvýší životní minimum (zdroj: ČT24)

Vláda od července znovu zvýší životní a existenční minimum, tentokrát o 8 až 10 procent. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimo jiné by to znamenalo, že tisíce rodin nově dosáhnou na přídavky na děti nebo na porodné.

Zatímco životní minimum chce vláda zvýšit na necelých 4700 korun, to existenční by mohlo vzrůst na víc než tři tisíce. To by pomohlo zhruba třem stům padesáti tisícům lidí.

„Zvýšení a podpora na nízkopříjmové rodiny, na rodiče, samoživitelky, kteří jsou prostě ve složité situaci, bude někde mezi osmi a deseti procenty,“ uvedl pro ČT ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Současná vláda obě minima letos zvýšila už jednou – v dubnu o deset procent.

obrázek
Zdroj: ČT24

Návrh přinese ministr práce tento týden na jednání koaličních lídrů. Plán by měl bez větších problémů projít. „Chceme a musíme kompenzovat nárůst životních nákladů těm, kteří si neumí pomoci sami,“ míní místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Skopeček (ODS).  

Plán podporuje i předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09). „Je důležité adresně pomáhat těm, kteří se dostávají do nouze, do tíživé situace a k tomu přesně slouží to zvýšení dávek, které je navázané na existenční a životní minimum,“ uvedla. Zvýšení podporuje i místopředsedkyně dolní komory Věra Kovářová (STAN). 

obrázek
Zdroj: ČT24

Po zvýšení životního minima dosáhne víc lidí nejen na přídavky na děti nebo na porodné, ale třeba i na doplatek na bydlení. Růst obou minim až o 10 procent podporuje i celá sněmovní opozice.

„Vstupuje do osmi typů sociálních dávek, tak je nezbytné to právě pro ty sociálně nejpotřebnější zvednout,“ reagovala předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

S výhradami souhlasí i místopředsedkyně výboru pro sociální politiku Lucie Šafránková (SPD). „Zároveň s tím ale říkáme, že by mělo dojít k ukončení zneužívání sociálních dávek nepřizpůsobivými,“ míní.