TÉMA

Porodné

Vyplácení dávek se zpožďuje, žadatelé nevědí proč. Úřad práce tak rozšiřuje služby své telefonické linky

Lidé žádající pomoc od státu, například příspěvek na bydlení, si mohou počkat i několik měsíců. Vyplácení dávek se totiž v některých případech zpožďuje. Po delší době se tak žadatelé na úřady obracejí znovu a zjišťují stav své žádosti. I proto Úřad práce rozšířil služby svého call centra. Od středy volající budou moci zjistit třeba to, jak daleko je zpracování jejich žádosti o konkrétní dávku. Mohou také zkontrolovat, zda při podání neudělali chybu, která vyřízení protahuje.
31. 1. 2023|

Drahé Česko: Příspěvky na péči o děti

Dávek a příspěvků, které mohou rodiče s dětmi čerpat jako finanční podporu, je hned několik – například porodné, peněžitá pomoc v mateřství, rodičovský příspěvek nebo přídavky na děti. Jak se v tom vyznat, na co a kdy máme právo a jak se mění pravidla pro jejich vyplácení, radila v rámci seriálu Drahé Česko Kateřina Vítová z právní poradny společnosti Aperio.
16. 11. 2022|

Od července se znovu zvýší životní a existenční minimum

Vláda od července znovu zvýší životní a existenční minimum, tentokrát o 8 až 10 procent. České televizi to řekl ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL). Mimo jiné by to znamenalo, že tisíce rodin nově dosáhnou na přídavky na děti nebo na porodné.
20. 6. 2022|