Policie odložila případ děvčátka zasaženého streptokokovou infekcí

Policie odložila případ děvčátka, které se narodilo v červnu roku 2019 v pardubické nemocnici a zřejmě zůstane kvůli streptokokové infekci postižené. Kriminalisté původně stanovili právní kvalifikaci možného trestného činu jako těžké ublížení na zdraví z nedbalosti. Policejní komisař po provedeném prověřování neshledal naplnění žádné skutkové podstaty trestného činu, uvedla mluvčí krajské policie Dita Holečková.

„Během prověřování se uskutečnila řada výslechů, mimo jiné jsme si vyžádali zdravotnickou dokumentaci a nechali vyhotovit několik znaleckých posudků včetně znaleckého posudku ústavního. Po provedeném prověřování a po důkladném vyhodnocení spisového materiálu však musíme konstatovat, že z trestněprávního hlediska opravdu nebyla naplněna skutková podstata žádného trestného činu,“ uvedla Holečková.

Matka dítěte trpěla v těhotenství streptokokovou infekcí. Děvčátko po porodu zřejmě nedostalo včas antibiotika proti nákaze a kvůli následné sepsi si asi ponese trvalé zdravotní následky. Předtím ženu nepřijaly nemocnice v Rychnově nad Kněžnou a Fakultní nemocnice v Hradci Králové. Představenstvo společnosti Nemocnice Pardubického kraje kvůli případu odvolalo ředitelku pardubické a chrudimské nemocnice Štěpánku Fraňkovou, zůstala dál lékařkou pardubické nemocnice. Lékaři a primář novorozeneckého oddělení dostali výtky.

Kontrola ministerstva zdravotnictví v lednu 2020 konstatovala, že Pardubická nemocnice uskutečnila veškeré lékařské a ošetřovatelské procedury od přijetí rodičky v Nemocnici Pardubice v souladu s požadovanými standardy. Jediným pochybením byla odchylka proti doporučenému postupu České neonatologické společnosti. Testy provedla o hodinu a 38 minut později proti jejímu doporučení.

Zároveň ale kontroloři uvedli, že obdobné septické stavy jsou závažné a úmrtnost při nich dosahuje až dvacet procent i při včasném podání antibiotika. Podle kontroly není možné kauzálně odůvodnit vzniklý následek pouhou prodlevou aplikace léčiva.

Nedostatečné vybavení a plná nemocnice

Záchranná služba s rodičkou, jejíž nákaza infekcí byla známa už v těhotenství, mířila v noci do rychnovské nemocnice. Podle kontroly záchranáři mluvili se sestrou, která zavolala službu konajícího primáře oddělení. Ten nechal poslat sanitku do Hradce Králové s odůvodněním, že rychnovská porodnice není vybavena na předčasné porody. Záchranka proto kontaktovala oddělení urgentní medicíny Fakultní nemocnice Hradec Králové.

Dispečink záchranné služby ale obratem dostal informaci, že hradecká porodnice je uzavřená kvůli naplněné kapacitě oddělení pro matku a novorozence. Předčasný porod se tak nakonec uskutečnil v Pardubicích. Podle kontroly se personál porodnice v Rychnově dopustil hrubého porušení tím, že rodičku nevyšetřila ani sestra, ani službu konající lékař.