Premiér Fiala chce prohloubit vazby s Německem. V Berlíně promluvil na zasedání hospodářského svazu

Brífink premiéra Fialy před odletem do Berlína (zdroj: ČT24)

Premiér Petr Fiala (ODS) vystoupil v Berlíně jako čestný řečník na výročním zasedání Východního výboru německého hospodářství (OA). Před odletem do Německa připomněl, že obě země silně pociťují ekonomický dopad ruské agrese na Ukrajině. Zpřetrhání vazeb na Rusko je podle něj ale zároveň příležitostí pro střední Evropu.

„Německo je pro nás samozřejmě klíčový obchodní partner,“ řekl Fiala před odletem. O úzkých vztazích podle něj svědčí i to, že za necelého půl roku, kdy úřad premiéra zastává, se na cestu do Německa vydal už podruhé. Do Berlína se Fiala vrací po měsíci, v květnu zde jednal se spolkovým prezidentem Frankem-Walterem Steinmeierem a kancléřem Olafem Scholzem. 

V Berlíně zástupcům německých firem zdůraznil, že hospodářská spolupráce Německa a Česka dobře funguje a je na vynikající úrovni. „Vy znáte naše firmy, víte, co dokáží, a víte, že je na ně spolehnutí. Za posledních třicet let se také výrazně změnila struktura českých společností. Z levné pracovní síly se změnily na high-tech firmy,“ poznamenal.

Zmínil, že Česko chce prohloubit již tak úzkou ekonomickou spolupráci s německými spolkovými zeměmi Saskem a Bavorskem, se kterými sousedí. „Na konci června budu jednat s ministerským předsedou Svobodného státu Sasko Michaelem Kretschmerem, v červenci s bavorskou reprezentací v čele s ministerským předsedou Bavorska Markusem Sӧderem,“ uvedl.

Už před odletem poznamenal, že Česko i Německo také ve všech možných směrech tvrdě pociťují ekonomické dopady ruské invaze na Ukrajinu. „Zpřetrhání hospodářských vazeb s Ruskem nás nutí k užší spolupráci v oblasti střední Evropy. Z tohoto hlediska je to i určitá příležitost,“ dodal. 

V projevu pak řekl, že připuštění energetické závislosti na Rusku bylo chybou. „Velmi těžko a velmi nákladně se jí nyní zbavujeme,“ řekl. Uvedl, že Česko by rádo získalo podíl na terminálech na zkapalněný zemní plyn (LNG) v Německu, Polsku či Nizozemsku. Za klíčové označil i navýšení kapacity Transalpinského ropovodu (TAL). Ten vede do Německa a Rakouska z italského Terstu, kam tankery přivážejí ropu z celého světa. Na TAL je Česko napojeno přes produktovod IKL.

Bez jádra se Česko neobejde, řekl premiér

Fiala zároveň řekl, že na cestě ke klimaticky neutrálnímu hospodářství se Česko neobejde bez jaderné energetiky, kterou označil za čistý bezemisní zdroj. „Rozumím a respektuji rozhodnutí německé vlády opustit jadernou energetiku, ale stejně tak je třeba respektovat právo ostatních zemí zvolit si vlastní energetický mix,“ řekl.

V závěru hovořil o českých prioritách předsednictví EU. „Naše vláda bude základní priority našeho předsednictví formálně schvalovat až příští týden, ale ve stručnosti se s vámi o ně podělím již nyní. Nejedná se o nic překvapivého,“ poznamenal s tím, že priorit je pět – zvládnutí uprchlické krize a poválečné obnovy Ukrajiny, energetická bezpečnost, posílení evropských obranných kapacit, strategická odolnost evropské ekonomiky a odolnost demokratických institucí.

Z Německa Fiala odcestuje do Vatikánu, kde se ve čtvrtek setká s papežem Františkem. I v rozhovoru s hlavou katolické církve chce premiér zmínit dění na Ukrajině, otevře také otázky lidských práv a českého předsednictví v Radě EU.