Oddělení pro těhotné a matky ve věznici ve Světlé nad Sázavou funguje rok. Nebyla v něm ani jedna odsouzená

Ženská věznice Světlá nad Sázavou otevřela před rokem nové oddělení pro těhotné a matky s dítětem do jednoho roku. Od té doby do něj však nebyla umístěna jediná žena. ČT to potvrdila mluvčí věznice Jana Rajdlová. Oddělení o čtyřech pokojích vzniklo pro ženy odsouzené za zvlášť závažný zločin, které jsou zařazeny k výkonu trestu i přes jejich těhotenství nebo rané mateřství. Soud však zatím pokaždé takovým ženám výkon trestu odložil nebo přerušil.

I po roce provozu zůstává oddělení prázdné. Žádný soud totiž o umístění těhotných žen nebo čerstvých matek do nového oddělení zatím nerozhodl. „V tomto období se neobjevila žena, která by splňovala podmínky pro umístění,“ řekla mluvčí věznice ve Světlé nad Sázavou Jana Rajdlová.

Nové oddělení věznice vzniklo před rokem kvůli změně legislativy u žen, které jsou odsouzené k pobytu ve věznici s ostrahou anebo s ostrahou s vysokým stupněm zabezpečení. Dříve znamenalo jejich těhotenství a rané mateřství automatické přerušení anebo odložení trestu. Od konce roku 2020 o jejich nástupu k výkonu trestu musí rozhodovat soud. 

Pro prezidenta Soudcovské unie Libora Vávru jsou však pokoje zející prázdnotou dobrou zprávou. „Případů, kdy nebude ta maminka nebo nastávající maminka propuštěna, bude strašně málo. To by musela opravdu představovat nějaké velké nebezpečí pro společnost. Jde přeci primárně o to dítě, aby vyrůstalo v co nejlepším prostředí,“ dodal Vávra. Věří proto, že pokoje zůstanou prázdné i několik dalších let. 

Přestavba vyšla na půl milionu

Oddíl o čtyřech pokojích vznikl přestavbou prostor původních standardních ubytoven. Cena přestavby vyšla na zhruba půl milionu korun. „Rekonstrukcí prošlo sociální zařízení a podlahy, nakupovali jsme nový nábytek, aby odpovídal potřebám dítěte,“ vypočítala Rajdlová.

Přestože jsou pokoje celý rok nevyužité, prezident Soudcovské unie s jejich zřízením i změnou legislativy souhlasí. „Je správně, že soud dostal na výběr. Je to otázka ochrany společnosti, takže to jednoznačně podporuji. Věřím, že to bude velmi málo v praxi využívané, ale je odpovědností státu, aby byl na takové případy připraven. A my jsme připraveni,“ popsal Vávra.

Pozitivně hodnotí zřízení nového oddělení pro těhotné a matky s dítětem do jednoho roku také ministerstvo spravedlnosti. „Při rozhodování musí soudce vyvážit zájem společnosti na aktuálním výkonu trestu odsouzené a nejlepší zájem dítěte, je tedy zřejmé, že nepůjde o masový jev. Přestože nová ustanovení se budou využívat zřídka, svůj smysl mají,“ řekla mluvčí ministerstva spravedlnosti Marcela Nevšímalová.

Oddělení pro těhotné vražedkyně

Změnu legislativy dávající větší rozhodovací moc soudům vyvolal případ vražedkyně Petry Nové, dříve Janákové. Ta ve vězení otěhotněla a z oplodnění falešně obvinila dozorce, za což ji v roce 2020 odsoudil opavský okresní soud. Za vraždu sběratele předtím dostala trest 30 let vězení, kvůli těhotenství však musel být její trest přerušený.

Právě propuštění této nebezpečné ženy na svobodu vyvolalo kritiku ze strany veřejnosti. „Tenkrát se muselo postupovat podle původního zákona, takže musela být propuštěna. V důsledku této zkušenosti se ale z opatrnosti zákon změnil, aby byla v budoucnu možnost je v tom vězení ponechat,“ vysvětluje prezident Soudcovské unie Libor Vávra.

O zařazení ženy do oddělení rozhoduje kromě soudu také komise zřízená přímo ve věznici. Ta posuzuje přijetí z hlediska několika aspektů, například i psychologického posouzení dané matky. „Nesmí sem být například umístěna žena, která se trestného činu dopustila na dítěti. To by nebylo slučitelné s koncepcí oddílu,“ dodává Rajdlová. Dosud však podle ní komise nezasedala.

Kromě rok starého oddělení funguje ve věznici také oddělení pro matky s dětmi, kterým je od jednoho do tří let jejich věku. Aktuálně je v něm 11 odsouzených matek s 13 dětmi. Světelská věznice je jedinou v Česku, která zajišťuje výkon vazby a trestu odnětí svobody matek nezletilých dětí. Celková kapacita této ženské věznice je 940 míst. Trest odnětí svobody v něm momentálně vykonává 777 žen.