Když Západ vyhlásí bezletovou zónu nad Ukrajinou, Rusko si netroufne ji narušit, tvrdí Perebyjnis

Interview ČT24: Ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis (zdroj: ČT24)

„Rusko rozumí jen síle,“ řekl v Interview ČT24 ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis. Mluvil také o tom, jaké ústupky je Ukrajina ochotna v případné diplomatické dohodě o míru učinit a jaké ne, jaká je podle něj míra spoluzodpovědnosti běžných Rusů na konfliktu. Ocenil cestu premiéra Petra Fialy (ODS) do Kyjeva a výraznou finanční podporu Čechů pro sbírku ukrajinské ambasády na nákup zbraní ukrajinské armádě. Ve sbírce se shromáždilo už více než 600 milionů korun. Stále podle něj trvá požadavek Ukrajiny na vyhlášení bezletové zóny nad ukrajinským územím, podle něj by ji Rusko nenarušovalo.

Perebyjnis uvedl, že o cestě Petra Fialy a dalších státníků do Kyjeva se dozvěděl o něco dříve než veřejnost a celou noc pořádně nespal z obavy, jak dopadne. Doufá v to, že by tato akce mohla nastartovat návštěvy dalších politiků na Ukrajině.

„Náš prezident už řekl, že zve všechny světové lídry a politiky. Tím by ukázali svou podporu a solidaritu, ale navíc by nepřetržité návštěvy světových politiků přispěly také k bezpečnosti na Ukrajině,“ myslí si velvyslanec. 

Dodal, že si je jistý, že se ukázalo, že armáda a ukrajinské bezpečnostní složky jsou schopny zajistit ochranu vrcholných politiků ze zahraničí.

Petr Fiala po setkání mluvil o tom, že na schůzce v Kyjevě padl návrh na vytvoření koalice zemí, které by mohly poskytnout azyl ruským vojákům, kteří se rozhodnou nebojovat a dezertují. Podle Jevhena Perebyjnise je to rozumný přístup, který by mohl pomoci. „Ukrajinská strana nabízí ruským vojákům, kteří se rozhodnou odevzdat třeba letadlo, i určitou finanční kompenzaci,“ doplnil. 

Velvyslanec už dříve uvedl, že Rusové, kteří neprotestují proti své vládě, jsou za invazi spoluzodpovědní. V Interview ČT24 navíc doplnil, že i přes cenzuru jsou podle něj dnes schopni lidé si informace zjistit, pokud chtějí. V Rusku panuje strach z tvrdých trestů a policie protestující lidi zatýká. Vláda navíc prosadila trest až patnáct let za informování o válce způsobem, který nevyhovuje propagandistické linii. 

Velvyslanec ale naznačil, že Rusové by měli být stateční stejně, jako jsou dnes stateční Ukrajinci. „Například v okupovaném Chersonu vycházejí Ukrajinci na ulici, proti nim stojí ruští vojáci se samopaly a tanky, a oni vycházejí s ukrajinskými vlajkami, protestují a křičí na vojáky, aby odešli z jejich země. V tomto případě by strach mohl být ještě větší než jít před policisty na Rudém náměstí v Moskvě,“ domnívá se Perebyjnis. Stovky lidí demonstrujících v Rusku podle něj na stopadesátimilionovou zemi nestačí. 

Volání po bezletové zóně trvá

Perebyjnis potvrdil, že stále trvá snaha kyjevské vlády přesvědčit země NATO, aby vyhlásily nad Ukrajinou takzvanou bezletovou zónu. Je přesvědčen, že kdyby Západ varoval Rusko, že „uzavře“ nebe nad Ukrajinou pro letecký provoz, tak by si Rusko netrouflo ten zákaz porušit. 

Státy NATO se zdráhají požadavku Ukrajiny vyhovět z obavy, že by při vynucování volného nebe došlo k přímému střetu s ruskými ozbrojenými silami, a konflikt by mohl přerůst v globální.

„Osobně nevěřím na jadernou válku a na třetí světovou válku, protože Rusko, jak se ukázalo, není žádná velmoc, a to ani vojenská. Rusko uvízlo v Ukrajině, a Ukrajinci mu způsobují tak obrovské ztráty vojáků i techniky, jaké Rusko během tak krátkého času ve své historii nikdy nemělo,“ tvrdí ukrajinský velvyslanec. 

„Rusko nikdy nebude schopné vést válku proti tako obrovské přesile, jako je NATO, a Rusko rozumí jen síle,“ dodává. „A kdyby byl Západ ukázal více síly ještě dříve, tak by tuto válku ani nezačalo.“

Kyjevská podmínka: Krym i Donbas Ukrajině

Prezident Volodymyr Zelenskij má podle velvyslance podporu většiny Ukrajinců. „Když byl zvolen prezidentem, tak získal víc než sedmdesát procent podpory. To podtvrzuje, že jeho podpora i před dvěma lety byla obrovská. Ale teď, po tom, jak se chová během tří týdnů ruské agrese, se z něj stal bezpochyby světový lídr.“

Kyjevská vláda si podle velvyslance uvědomuje, že bude muset přistoupit v diplomatickém jednání s Ruskem na nějaké kompromisy, ale nepůjde to bez toho, aby na některé kompromisy přistoupilo také Rusko. 

„Máme červené linie, kterými jsou suverenita Ukrajiny a územní celistvost Ukrajiny. Požadavky, které dnes klade Rusko, nejsou přijatelné pro Ukrajinu, protože předpokládají kapitulaci Ukrajiny a ztrátu ukrajinské celistvosti, na to nemůžeme přistoupit,“ vysvětlil s tím, že územní celistvostí myslí Ukrajinu v mezinárodně uznávaných hranicích, včetně Krymu a Donbasu. Ukrajina je ochotna podle něj jednat o otázkách budoucí neutrality země a vzdání se možnosti vstupu do NATO.  

Jevhen Perebyjnis také ocenil pomoc českých občanů obraně Ukrajiny. Uvedl, že ukrajinská ambasáda získala ve sbírce více než 600 milionů korun na nákup zbraní a techniky od přispěvatelů z Česka i z celého světa. „Svůj podíl na tom mají i naši vojáci, kteří ukázali, že ty zbraně dokážou využít správně. A to, že bojují, nevzdávají se,“ uzavřel velvyslanec.