Vnitro vydalo ukrajinským uprchlíkům 180 tisíc víz. Banky jim pomáhají zřizovat české účty

Ministerstvo vnitra udělilo od začátku války na Ukrajině už téměř 180 tisíc víz určených pro lidi zasažené ruskou invazí. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) je Česko na hraně počtu uprchlíků, který je bez větších problémů schopno absorbovat. V zemi je už podle něj přes 270 tisíc lidí, kteří přišli z Ukrajiny.

O víza mohou žádat nejen lidé, kteří z Ukrajiny uprchli po zahájení ruské agrese, ale například i ti, kteří v Česku žijí déle, končí jim pobytové oprávnění a museli by se jinak na Ukrajinu vrátit.

Na cizinecké policii se lidé přicházející z Ukrajiny musí registrovat do třiceti dnů po příjezdu. Děti do patnácti let svůj pobyt policii ohlašovat nemusí, mezi uprchlíky je jich podle ministerstva vnitra Víta Rakušana (STAN) zhruba čtvrtina.

„V současné době je v České republice 270 tisíc lidí, kteří utekli před válečným konfliktem. Musíme si přiznat, že jsme na samé hranici toho, co dokážeme bez větších problémů absorbovat,“ řekl předseda vlády Fiala. Dodal, že Česko musí pokračovat v krocích, které pomohou další případné vysoké počty příchozích zvládnout.

Banky uprchlíkům zdarma zřizují české účty

Před pražským asistenčním centrem pro uprchlíky nově působí také české banky. Několik se jich spojilo k otevření stanů, ve kterých si Ukrajinci budou moct zdarma založit účty, aby mohli snáz čerpat pomoc. Iniciativu připravila Česká bankovní asociace (ČBA) společně s ministerstvem práce a sociálních věcí.

Události: Společné bydlení na Jablonecku pomáhá uprchlíkům lépe se vyrovnat s válkou (zdroj: ČT24)

Službu pro uprchlíky zatím nabízí osm českých bank před Kongresovým centrem na pražském Vyšehradě, postupně by to mělo být možné i jinde. Pražské centrum funguje nonstop a denně v něm odbaví okolo tří tisíc lidí.

Člen prezidia České bankovní asociace a generální ředitel UniCredit Bank Jakub Dusílek ve čtvrteční Devadesátce uvedl, že v průběhu příštího týdne se zapojí více bank. V tuto chvíli se jich podle něj rozhodlo šest, další dvě krok zvažují. „To si myslím, že bude dostatečné. Spíše půjde o to, jaká bude v těch (asistenčních) centrech poptávka,“ řekl.

Po technické stránce jsou banky připravené, Dusílek ale dodává, že potřeba je řešit jazykovou bariéru: „Snažíme se mít k dispozici i pracovníky, kteří hovoří buď ukrajinsky, nebo alespoň rusky.“

Ke zřízení účtu je podle něj v ideálním případě potřeba standardní cestovní pas a takzvaná hraniční průvodka. „Samozřejmě, že někteří běženci opouštěli své domovy za poměrně dramatických okolností, takže nemusí mít pas,“ připustil. Dodal že lidem postačí i vízový štítek, který je součástí hraniční průvodky. „Běženec se registruje na úřadu práce a u zdravotní pojišťovny. Pak už mu nic nebrání, aby si zřídil účet, a ten byl de facto v reálném čase funkční,“ vysvětlil.

90’ ČT24: Vliv uprchlíků na trh práce (zdroj: ČT24)

Podle šéfa komunikace ČBA Radka Šalši díky založeným účtům budou moci příchozí dostat bezhotovostně dávky mimořádné okamžité pomoci. Ukrajinci mohou získat buď klasickou, nebo virtuální platební kartu. 

Dávka mimořádné okamžité pomoci, o kterou mohou ukrajinští uprchlíci v ČR nyní žádat úřady práce a která jim má pomoci zajistit základní potřeby, činí u dospělých 2490 korun, tedy existenční minimum. Dětem se poskytuje jejich životní minimum podle věku od 1970 do 2770 korun.

Praha řeší kapacity pro ubytování

V Praze magistrát organizuje nouzové ubytování uprchlíků v tělocvičnách, komunitních centrech a dalších prostorech, zároveň shání i lůžka v hotelích. Prostory hledají i radnice městských částí, například Praha 10 ubytovala v bytovém domě v Malešicích přes stovku uprchlíků. Praha 5 pro Ukrajince připravuje ubytování v objektu Smíchovské tržnice a Praha 9 v bývalé poště v Poděbradské ulici.

I přesto jsou kapacity v metropoli podle vedení magistrátu nedostačující a vedení města požaduje, aby stát vytvořil jasný systém ubytovávání uprchlíků v jednotlivých krajích. Kvůli přílivu dětských uprchlíků mají napilno i pražské školy, hlavně ty základní.

Některé už totiž po přijetí ukrajinských žáků naplnily svou kapacitu a v dalších se volná místa rychle zaplňují. Tam, kde zatím ukrajinské děti nemají, čekají na pokyny městských částí, které jejich umisťování do škol koordinují. Běženci z Ukrajiny se začleňují do běžných českých tříd nebo pro ně vznikají takzvané adaptační skupiny s důrazem na výuku češtiny.

Liberecký hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj) vyzval ubytovatele v regionu, aby nabídli místa pro uprchlíky. Lidí, kteří ubytování potřebují, přibývá. Za středu odbavili v libereckém asistenčním centru 520 uprchlíků, z toho čtyřicet procent potřebovalo zajistit ubytování. Od 1. března, kdy se centrum otevřelo, tudy prošlo bezmála 6150 uprchlíků, z toho pro téměř 1530 zajišťovali hasiči ubytování. 

Příspěvky na ubytování

Vláda ve středu schválila příspěvek na dočasné nouzové přístřeší například v tělocvičnách 200 korun za osobu a noc včetně stravy bez ohledu na to, zda se bude jednat o dospělého nebo dítě. 

V jiných ubytovacích zařízeních bude dotace státu činit 250 korun bez stravy. Ministři počítají s tím, že částku ještě zvýší kraje. Dvěma třetinami by se na příspěvku pro ubytování uprchlíků z Ukrajiny v penzionech či hotelech podílel stát, třetinou kraje.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle ministra vnitra Rakušana se vláda také dohodla s kraji na počtech uprchlíků, pro které budou zajišťovat ubytování. Přerozdělováni už jsou zájemci z Prahy, Středočeského a Jihomoravského kraje, kde docházejí kapacity. V současné době vláda počítá s tím, že asi 100 tisíc příchozích si bylo ubytování schopno zajistit samo a pro asi 150 tisíc ho musí zajistit stát.

Snazší přístup na pracovní trh by lidem přicházejícím z Ukrajiny měly zajistit úpravy zákonů, které ve čtvrtek schválil Senát. Další návrhy, které ve stavu legislativní nouze schválila Poslanecká sněmovna a ve čtvrtek je potvrdil Senát, zahrnují usnadnění postupů při udělování ubytovacího oprávnění nebo přihlášení uprchlíků ke zdravotnímu pojištění. České školy podle schválených úprav budou moci navýšit kapacity tříd pro přijetí uprchlíků, o něž se budou moci rovněž postarat ukrajinští pedagogové, kteří nebudou splňovat podmínku znalosti češtiny. Opatření má platit do konce srpna.

Trojici zákonů už podepsal i prezident Miloš Zeman, opatření tak nabudou účinnosti vyhlášením ve Sbírce zákonů zřejmě ještě tento týden.