Bezpečnostní úřad zkontroluje, jak Hrad zachází s tajnými dokumenty. Skartaci listiny prověřuje i ministerstvo

Události: Kontrola na Hradě (zdroj: ČT24)

Národní bezpečnostní úřad (NBÚ) podle zjištění České televize zkontroluje, jak Kancelář prezidenta republiky zachází s utajovanými dokumenty. Prověření začne 21. února. Na Hradě již začala desetidenní kontrola ministerstva vnitra, která se také týká zacházení s listinami. Zástupci resortu se zajímají o to, jak kancelář přistupuje ke skartaci listin. Skartováno bylo na Hradě například rozhodnutí o udělení státního vyznamenání předsedovi Ústavního soudu Pavlu Rychetskému, které si prezident později rozmyslel. Stejně byla zničena i zpráva kontrarozvědky o vyšetřování výbuchů ve Vrběticích. Hrad uvedl, že nepochybil.

Podle Jaromíra Kadlece z Národního bezpečnostního úřadu čeká prezidentskou kancelář prověrka kvůli zacházení s utajovanými informacemi. K ní vyzval bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny. Jeho členové tak reagovali na informace, že policisté z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) chtěli na Hradě odebrat otisky prstů ze zprávy Bezpečnostní informační služby (BIS) o vyšetřování výbuchů ve Vrběticích, ale dozvěděli se, že byl dokument skartován.

Český rozhlas Radiožurnál a Respekt uvedly, že policii zajímalo, zda utajovaný dokument neměl v ruce někdo bez patřičné bezpečnostní prověrky.

Hradní kancelář potvrdila, že dokument o Vrběticích skartovala. Odmítla ale, že by tím porušila předpisy. Podle redaktorky Radiožurnálu Markéty Chaloupské je ale skartace po osmi měsících po doručení, jak se to stalo v tomto případě, přinejmenším neobvyklá. Například Úřad vlády nebo Senát obvykle dokumenty skartují nejdříve po dvou letech.

Kancelář obvinila BIS, že dokument dorazil v hrubém nepořádku. Kontrarozvědka tvrzení odmítla, připustila jen drobnou administrativní chybu. Bezpečnostní výbor Poslanecké sněmovny vyslechl šéfa BIS Michala Koudelku, ředitele NCOZ Jiřího Mazánka a šéfa NBÚ Jiřího Langa a konstatoval, že BIS i policie jednaly podle předpisů. Na své příští zasedání pozval výbor kvůli ujasnění některých záležitostí zástupce prezidentské kanceláře. Kontrola Národního bezpečnostního úřadu na Hradě by měla trvat dva až tři dny.

„Ve spisové službě máme skartační řád, který je platný od roku 2005. Do téhle doby nám ho nikdo nezpochybnil. Já trvám na tom, že moji spolupracovníci v ničem nepochybili,“ sdělil České televizi kancléř Vratislav Mynář. Podle něj se kancelář bude radit, kdo by se případně měl na bezpečnostní výbor dostavit.

Ministerstvo zahájilo kontrolu kvůli skartaci dokumentu o vyznamenání

Již nyní začala v prezidentské kanceláři jiná kontrola. Zástupci ministerstva vnitra se rovněž zajímají o skartaci, i když jiného dokumentu. Jejich kontrola by měla být desetidenní. Inicioval ji Národní archiv. Původně chtělo ministerstvo svoji kontrolu zahájit 10. února, po dohodě s kanceláří posunulo začátek na 14. únor, uvedla Hana Malá z tiskového oddělení ministerstva. 

„Dokud nebude kontrola ukončena, ministerstvo vnitra nebude v souladu s kontrolním řádem poskytovat a komentovat bližší informace týkající se dané věci,“ doplnila.

Ve vyjádření pro Českou televizi resort zdůraznil, že kontrolu spisové služby „realizuje jako ryze úřední činnost na základě podnětu předaného Národním archivem“. Konkrétně ministerstvu jde o to, zda je dodržován zákon o archivnictví a předpisy o udělování nebo propůjčování státních vyznamenání prezidentem republiky.

Hrad věří, že nepochybil. „Ministerstvo vnitra se po třiceti letech nahlásilo k nám na kontrolu, je to kontrola spisové a archivní služby. Já věřím, že máme všechny potřebné dokumenty v pořádku,“ sdělil Mynář.

Zástupci ministerstva se budou zajímat, co se stalo s dokumentem o udělení státního vyznamenání Pavlu Rychetskému. Prezident Miloš Zeman oznámil 28. října 2020, že udělil předsedovi Ústavního soudu Řád Tomáše Garrigua Masaryka, který však vyznamenaný nemohl převzít, protože se ceremoniál kvůli covidu-19 neuskutečnil. Loni v únoru prezident řekl, že Rychetskému řád nepropůjčí, protože se mu nelíbilo aktuální rozhodnutí Ústavního soudu.

Advokát Tomáš Němeček pak několikrát požádal Kancelář prezidenta republiky o listinu o udělení vyznamenání Rychetskému, kterou nedostal. Kancelář v posledním odůvodnění uvedla, že je skartována.