Za čtvrtek přibylo 44 tisíc nakažených. V mezitýdenním srovnání dál stoupá počet lidí s covidem v nemocnicích

Ve čtvrtek testy v Česku prokázaly celkem 44 212 nově potvrzených případů covidu-19. Laboratoře za čtvrtek hlásí 37 662 nových případů, skoro o 2860 víc než před týdnem. Ubylo podezření na opakované nákazy – laboratoře jich odhalily 6550. Dál stoupá počet pacientů v nemocnicích, kterých jsou zhruba tři tisíce, tedy o osm stovek víc než před týdnem. Lidí ve vážném stavu zůstává kolem dvou stovek, vyplývá z informací na webu ministerstva zdravotnictví.

On-line přenos

Koronavirus - únor

  • 7:54

    Čína ohlásila přes 1500 nových případů koronaviru, což je její nejvyšší denní údaj. Zpřísňuje opatření, o místo přišel starosta postiženého Ťi-linu.

  • 7:41
    Česko

    Testy v Česku v pátek potvrdily 8365 nových případů covidu-19, o 110 víc než ve stejný den předchozího týdne. Reprodukční číslo se blíží jedné. Mírně stoupl také počet případů podezření na opakovanou nákazu, a to o šest desítek na 1652. Ubylo přitom provedených testů.

  • 7:40

    SOBOTA 12. BŘEZNA

Čísla nakažených v poslední době rekordně rostou v souvislosti se šířením nakažlivější varianty omikron, která zároveň podle dosavadních studií způsobuje méně závažný průběh covidu-19 než původně dominantní varianta delta.

Víc než počty pozitivních testů je pro vývoj epidemie klíčové, kolik lidí s nákazou skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Ke čtvrtečnímu večeru nemocnice pečovaly o 2998 lidí s koronavirem.

Za posledních sedm dní nyní připadá v Česku 2404 nově potvrzených případů nákazy v přepočtu na sto tisíc obyvatel. Na dosavadním maximu bylo incidenční číslo v úterý, kdy činilo 2483. Nejvyšší je nyní v Královéhradeckém a Zlínském kraji, následuje Středočeský kraj, Praha a Plzeňský kraj. Relativně nejméně se nákaza šíří v Karlovarském kraji, v němž jako jediném kraji zůstává incidenční číslo pod 2000.

Uplynulý den laboratoře zpracovaly podle dosavadních údajů dohromady přes 150 tisíc testů na koronavirus, z toho 31 tisíc antigenních a zbytek PCR metodou. Vysoká zůstává pozitivita testů, což svědčí o značné virové zátěži v populaci.

Zájem o první vakcíny je nejnižší od začátku očkování

Snížit riziko těžkého průběhu nemoci, hospitalizace a úmrtí pomáhá očkování, zejména posilující dávka. Ve čtvrtek se přišlo naočkovat téměř 25 500 lidí, z nich bezmála 20 tisíc dorazilo po ukončené vakcinaci na přeočkování. Plně očkováno bylo v Česku téměř 6,8 milionu lidí, posilující dávku dostalo skoro 3,8 milionu lidí.

Zájem o zahájení očkování je nejnižší od začátku vakcinace. V tomto týdnu zdravotníci denně podali jen kolem 1500 dávek. V provozu je přitom stále více než pět stovek očkovacích míst. V Praze v sobotu skončí očkovací centrum na hlavním nádraží, které provozovala Fakultní nemocnice Bulovka, kde zdravotníci podali přes 58 tisíc dávek. Ostatní pražská centra zůstávají zatím v provozu.

Od konce února se má začít podávat takzvaná proteinová vakcína od společnosti Novavax, tento týden odstartovala předregistrace zájemců. Touto látkou by se podle ministerstva zdravotnictví mohli nechat očkovat i ti, kteří mají obavy z modernějších mRNA vakcín.

Svět se s epidemií koronaviru potýká třetím rokem. První nakažené v Česku testy odhalily v březnu 2020, od té doby se potvrdilo téměř 3,2 milionu případů a 37 363 lidí s covidem dosud zemřelo. Denní počty úmrtí se v minulých dvou týdnech pohybovaly pod třiceti. Tento týden ale tuto hranici překračují a v úterý bylo úmrtí zatím 42.

Zaměstnavatelé ohlásili přes sto tisíc pozitivních testů

Od začátku plošného testování do pátečního rána nahlásili zaměstnavetelé 103 092 pozitivních testů na covid-19. Téměř 60 procent pozitivních absolvovalo i PCR test, který nákazu potvrdil v 84 procentech případů, sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Ondřej Jakob. PCR test není povinný, ale v případě jeho negativity je možné dříve opustit karanténu, která jinak trvá pět dní. S časem od nahlášeného testu podíl lidí, kteří absolvovali potvrzující test, roste.

Spolu se začátkem testování stoupl podle dat ministerstva zdravotnictví také počet antigenních testů, které provádějí zdravotníci. Každé pondělí je jich zhruba padesát až šedesát tisíc, za poslední týden jich pak bylo přes 178 tisíc. Jejich výsledky se na rozdíl od samotestů objevují i v denních statistikách nakažených.

Kolik lidí se každý týden ve firmách testuje, není jasné, protože zaměstnavatelé hlásí jen pozitivní výsledky. Podle odhadů se povinnost vztahuje asi na čtyři miliony lidí. Povinné testování začalo v pondělí 17. ledna a skončí spolu s preventivními testy ve školách v pátek 18. února.

Po pondělních testech na covid-19 ve školách potvrdila PCR metoda nákazu u 13 595 žáků a 1818 zaměstnanců. Proti předešlému týdnu nakažených žáků o 1583 ubylo, pracovníků ale naopak o 369 přibylo, vyplývá z dat, které ČTK poskytlo ministerstvo školství. Počet zachycených nákaz je podle něj stále velmi vysoký a potvrzuje kulminaci šíření omikronu. Metoda PCR s laboratorním rozborem potvrdila až 57 procent výsledků méně spolehlivých antigenních testů. 

V pondělí se podle ministerstva otestovalo zhruba 1,03 milionu žáků a asi 166 tisíc zaměstnanců škol. Minulý týden podstoupilo testy kolem 1,1 milionu žáků a 183 pracovníků. Počet testovaných vysvětlil úřad tím, že přibývá lidí v izolacích a karanténách.

Problémy s nedostatkem personálu hlásí také domovy seniorů. Například v Plzeňském kraji chybí nejvíc pečovatelů za celou dobu pandemie. Kvůli rychle se šířícímu omikronu zůstávají doma desítky zaměstnanců. A podle ředitelů situaci ještě zhoršují bezohlední návštěvníci. „Co mně potom rozezlí úplně nejvíc, když přijdou na pokoj a ve chvíli, kdy zavřou dveře a nevidí personál, tak sundávají respirátor. A neuvědomují si, že toho svého blízkého můžou nakazit,“ uvedla ředitelka plzeňského stacionáře Domovinka Bohumila Hajšmanová. 

Vláda projedná navýšení počtu diváků na stadionech

Sportovní stadiony možná brzy zaplní výrazně více diváků, než je nyní povolená tisícovka. Národní sportovní agentura (NSA) podle informací ČTK ve čtvrtek vyjednala se zástupci ministerstva zdravotnictví a Národního institutu pro zvládání pandemie (NIZP) návrh, že by od 18. února bylo možné zaplnit sedícími fanoušky polovinu kapacity a 1. března by se limity zrušily úplně. Toto rozvolnění by měla brzy projednávat vláda.

NSA nechtěla být konkrétní, protože Fialův kabinet návrhy před projednáním na zasedání vlády nezveřejňuje. „S ministerstvem zdravotnictví jednáme o rozvolnění ve sportu intenzivně posledních pár týdnů. Mohu potvrdit vaši informaci, že na včerejším jednání došlo k domluvě na návrhu rozvolnění. Návrh ale musí ještě schválit vláda a do té doby ho nebudeme komentovat,“ řekl ČTK mluvčí NSA Jakub Večerka.

Ministerstvo zdravotnictví chce plán rozvolňování opatření zveřejnit ve druhé polovině února.