Komunisté i sociální demokraté nabízejí nemovitosti. Kvůli volbám také propouštějí

Události: ČSSD i KSČM šetří (zdroj: ČT24)

ČSSD a KSČM po sněmovních volbách vyměnily předsedy. Dál hledají úspory. Kvůli říjnovému neúspěchu teď přicházejí o desítky milionů ročně.

Ztráta voličů znamená i ztrátu příjmů. Obě strany mají podobou strategii, jak hospodaření zachránit. Nabízejí své nemovitosti. Zaměstnanci tak musejí jinam, a to v Lidovém domě i v ulici Politických vězňů.

„Stahujeme se z těch lukrativních prostor, které jsou přímo do ulice, které skutečně v centru Prahy mohou být využity efektivněji, než aby v každé kanceláři seděl jeden sociální demokrat,“ sdělil předseda ČSSD Michal Šmarda s tím, že se zatím podařilo pronajmout asi čtvrtinu prostor.

„Máme přes padesát nemovitostí včetně této budovy, která je v centru Prahy. I v rámci ní jsme udělali řadu organizačních opatření tak, abychom v podstatě celou stranu nastěhovali pouze do jednoho patra,“ uvádí předsedkyně KSČM Kateřina Konečná.

Budoucí kampaně chtějí financovat lokálně

S tím souvisí i personální změny a styl práce. Straníci budou muset víc pracovat jak pro centrálu, tak pro regiony. „Sociální demokracie měla ještě před dvěma lety přes sto zaměstnanců, po té zásadní reformě jich bude mít asi dvacet,“ doplňuje Šmarda.

Komunisté chtějí zachovat působení v okresech – i tam teď probíhá restrukturalizace. V centrále skončilo šest lidí. „My jsme v podstatě měli na mzdy za loňský rok více než letos dostaneme, a to mnohonásobně více. Ty škrty se udělat musely,“ dodává Konečná.

Kvůli propadu v říjnových sněmovních volbách přišly obě strany o desítky milionů korun – neobhájily ani jeden z patnácti mandátů. Sociální demokraté navíc řeší dluhy. Splatit musí 315 milionů. A obě strany už také řeší nadcházející komunální volby. Kampaně chtějí financovat hlavně lokálně a v řadě obcí zřejmě nebudou kandidovat samy, ale třeba v koalici nebo s podporou jiných subjektů.