Do Česka míří Novavax. Válek navrhne zmírnění karantén, oznámil v Otázkách Václava Moravce

Vlastimil Válek, Julius Špičák a Svatopluk Němeček v Otázkách Václava Moravce (1. část) (zdroj: ČT24)

Epidemie onemocnění covid-19 zůstává na vzestupu. Zahlcení nemocnic však zatím nehrozí, uklidňuje Ústřední krizový štáb. Od příštího týdne ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhne vládě úpravu pravidel pro izolace. Po prvním pozitivním PCR testu by se lidé nemuseli 30 dní testovat. V pořadu Otázky Václava Moravce také oznámil, že do Česka míří nová vakcína Novavax. O průběhu stávající vlny, opatřeních i povinném očkování s ním debatovali stínový ministr zdravotnictví Julius Špičák (ANO) a bývalý šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD).

Podle ministra zdravotnictví Válka během dvou týdnů dojde k obratu křivky nakažených. „Změny jsou už dnes patrné, virus se přestává šířit mezi žáky, v Praze začíná pomalý pokles. Začíná se nám daleko víc posunovat do střední, starší populace,“ uvedl Válek s tím, že v těchto věkových kategoriích bude vlna vrcholit následující týden, kdy může být denně potvrzeno až 80 tisíc případů.

Poté Válek očekává, že nakažených bude ubývat, zlom by podle něj měl přijít ve středu nebo ve čtvrtek. Část odborníků už dříve odhadovala, že na vrcholu epidemie může být až 200 tisíc nově nakažených denně.

S podobným vývojem souhlasí i stínový ministr zdravotnictví Julius Špičák (ANO). „S profesorem Válkem se víceméně na predikci pro příští týden shoduji,“ řekl. Menší roli v očekávaném rychlejším poklesu podle něj ale hraje spíš varianta omikron než změna pravidel.

Po pozitivním testu PCR se lidé nebudou muset 30 dní testovat, navrhne Válek vládě

Opatření se podle Válka příští týden opět lehce změní. „Například otevřeme očkování pro děti mladší 12 let, aby mohly dostávat třetí dávku. Připravujeme zjednodušení systému izolací,“ řekl. Ministerstvo zdravotnictví navrhne, aby se lidé, kteří měli pozitivní PCR test, nemuseli 30 dnů poté testovat.

Válek uvedl, že podle odborníků by opětovný pozitivní výsledek testu nebyl novou nákazou. Tito lidé by tak nemuseli opětovně odcházet do izolace nebo karantény. Třicetidenní lhůta by se počítala od data provedení PCR testu. O návrhu bude jednat vláda ve středu.

Podle stávajících opatřeních se od tohoto týdne dvakrát týdně testuje v zaměstnání a jednou týdně ve školách. Podle bývalého ministra zdravotnictví Svatopluka Němečka je však rozdílný postup nelogický. Válek reagoval, že testování jednou týdně ve školách stačí i kvůli klesající křivce nákaz mezi žáky, studenty a učiteli.

Ve firmách platí, že pokud má zaměstnanec pozitivní antigenní samotest, odchází automaticky do pětidenní karantény. Po jejím skončení se v práci opět testuje. V zaměstnání není nutné na rozdíl od testování ve školách podstoupit potvrzující PCR test. Pokud jej ale pracovník absolvuje a má negativní výsledek, karanténa mu končí.

Deník N upozornil, že v posledních týdnech, kdy jsou izolace a karantény zkrácené na pět dní, se stávalo, že se například děti vrátily z izolace zpět do školy, ale podle PCR testu byly stále pozitivní. Do karantény pak spadly celé rodiny a další kontakty.

Změna pravidel podle Válka povede i k tomu, že ani vyšší procento pozitivních testů nepovede k nastavení distanční výuky. Stanovené procento však zatím uvést nechtěl, Válek jej představí na středečním jednání vlády.

Prioritou jsou posilující dávky pro seniory, uvedl Válek

Špičák se vyslovil pro povinné očkování. „Máme 350 tisíc (…) primárně vůbec neočkovaných seniorů nad 60 let. Musím se ptát, jak se k nim dostanu? Jak tuto skupinu efektivně naočkuji?“ tázal se v Otázkách Václava Moravce.

Podle exministra zdravotnictví Svatopluka Němečka (ČSSD) je „velkou neznámou“, jak budou zcela neočkovaní reagovat na nákazu omikronem. „To je záležitost, která může nemocnice výrazně zatížit,“ řekl s tím, že i on je zastáncem povinné vakcinace.

Vlastimil Válek, Julius Špičák a Svatopluk Němeček v Otázkách Václava Moravce (2. část) (zdroj: ČT24)

Podle Válka je zejména nutné aplikovat sto tisícům seniorů posilující dávku. „Když se nakazí, tak riziko, že budou mít vážný průběh nebo že zemřou, je obrovské,“ řekl Válek. Povinné očkování však stále odmítá. „Já jako lékař a ministr zdravotnictví musím udělat všechno pro to, abych pacienty chránil. Ale nemohu poručit pacientovi a nakázat, aby se léčil, když léčbu odmítá,“ řekl Válek.

Lidé se mohou nechat očkovat bez objednání ve vakcinačních centrech, ministerstvo vysvětluje nezbytnost posilující dávky, hygieny seniory cíleně trasují. Lékaři mají přesné instrukce, jak nasadit léčbu, a praktičtí lékaři mají léky k dispozici, vyjmenoval Válek. „To je maximum, co se dá medicínsky pro lidi udělat. Pak už je to na každém z těch lidí, na každém dospělém jedinci, aby si uvědomil, že posilující dávka je naprosto zásadní. Ne kvůli tomu, aby mohl na pivo, ale aby neumřel,“ dodal ministr.

„Další lidi bez povinnosti k vakcinaci prostě nedostaneme,“ reagoval Špičák. Jedná se podle něj o lidi, kteří jsou „poněkud na okraji“. „Ať už sociálně, nebo geograficky, nebo věkově. Nejsou s to analyzovat, nejsou s to zareagovat a jsou pod velkým vlivem dezinformací,“ uvedl Špičák. Ministerstvo zdravotnictví by podle něj mělo také vést kampaň proti očkovacím dezinformacím.

Vyhláška byla politickou minou, nová vláda ji však zcela rušit neměla, řekl Němeček

Povinné očkování navrhla minulá vláda, mělo pro některé profese a seniory platit od března. Nynější kabinet vyhlášku ale tento týden odmítl. Důvodem zrušení bylo podle Válka to, že nebyla dobře napsaná a byli v ní zahrnuti i lidé, kteří nejsou v riziku. Vyhláška podle něj také požadovala dvě dávky očkování proti covidu, ale dnes už je jasné, že je potřeba i třetí, posilovací dávka. Argumentem bylo i to, že od února budou očkovací certifikáty těm, kteří mají jen dvě dávky, platit pouze devět měsíců.

Také podle Němečka byly ve vyhlášce zahrnuté nadbytečné skupiny obyvatel. „Skoro jsem měl pocit, když vyhláška vznikla, že to byla politická mina hozená příští vládě,“ uvedl exministr, který je členem sociální demokracie, koaliční strany minulého kabinetu. Zároveň ale vláda Petra Fialy (ODS) podle něj neměla vyhlášku rušit zcela. Vyslovil se pro povinné očkování pro lidi nad 65 let, zdravotníky, zaměstnance v sociálních službách a učitele.

Nová vakcína v Česku

Do tuzemska míří další typ očkování, oznámil Válek. Do 14 dnů by se mohla otevřít registrace na vakcínu od firmy Novavax, dorazit by měla na přelomu února a března. Podle Válka by mohlo jít o alternativu pro lidi, kteří se obávají mRNA vakcín. „Jsem přesvědčený, podle informací, které máme, že to budou statisíce lidí. Možná to bude kolem půl milionu, šest nebo osm set tisíc lidí. Budou to lidé z rizikových skupin,“ uvedl ministr.

Podobně optimistický ale není stínový ministr Špičák. „Myslím si, že (pomůže) marginálně,“ sdělil svá očekávání k Novavaxu. „To nebude podstatné. Jsou další faktory ve hře,“ řekl s tím, že například chybí ucelená a profesionální reklamní kampaň. Zásadní posun v očkování české populace od látky Novavax neočekává ani Němeček. „Bude to nějaký počet lidí, ale spíš těch, kteří jsou už orientovaní, kteří se v tom vyznají,“ řekl.

K myšlence povinného očkování se ale Válek vrátit nechce. „Nutit lidi k tomu, aby nějakou léčbu, něco, s čím nesouhlasí, museli povinně dělat pod pohrůžkou drakonických pokut, to nikdy nepřipustím,“ řekl Válek. Ke covidu-19 je podle něj nutné, i v rámci Evropy, přistupovat jednotně. „Covid nemůže být nadále krizí. Covid musí být standardním onemocněním, standardně léčeným. Onemocněním smrtelným, onemocněním, které u části lidí způsobuje dlouhodobé následky, ale stále jenom onemocněním,“ zakončil.