Podnikatel Diviš ohlásil kandidaturu na prezidenta. Nevidí nikoho jiného, komu by chtěl dát hlas

Podnikatel v informačních technologiích Karel Diviš oznámil kandidaturu v prezidentských volbách. Ty by se měly v Česku konat počátkem příštího roku. Prezident by podle Diviše měl být partnerem pro vládu a parlament a pomáhat jim prosazovat strategické vize. Zároveň by chtěl využívat mediálního prostoru a upozorňovat na pozitivní témata.

Karel Diviš uvedl, že se ke kandidatuře rozhodl, protože mu mezi potenciálními uchazeči o Pražský hrad chyběl takový, kterému by dal hlas. „Jako občan bych chtěl být hrdý na Českou republiku, prezidentský úřad. Mít prezidenta, který bude dobře zastupovat naši zemi v Česku i zahraničí. Protože vlastně nevidím nikoho, komu bych chtěl dát svůj hlas, a jsem člověk, který má rád výzvy, tak jsem se rozhodl, že budu kandidovat sám,“ dodal.

Prezident by podle něj měl využívat své možnosti v mediálním prostoru a prosazovat pozitivní či strategická témata. Jeho ambicí je „být blíže k lidem, civilní, přátelský, mít porozumění a vidět věci v souvislostech“.

Připustil, že mezi kandidáty bude pravděpodobně z celorepublikového pohledu patřit mezi nejméně známé osobnosti. „Někteří ti kandidáti se jako osobnosti nebudou muset představovat, všichni je znají. Je to určitý taktický prvek, potřebujeme, abych měl možnost lidi oslovit a říci o sobě co nejvíc, aby mě mohli poznat,“ uvedl.

Na kampaň dá na začátku Diviš ze svého zhruba milion korun. Další peníze chce získat od svých příznivců přes transparentní účet, chce se obrátit i na podnikatele a firmy. Na kampaň je ze zákona limit na výdaje 40 milionů korun. „Předběžně jsme si říkali, že bychom se dokázali vejít i do polovičního rozpočtu, ale čím víc peněz máte a můžete je chytře použít, tím lépe,“ řekl. 

Pětačtyřicetiletý Diviš vystudoval matematiku a management na Matematicko-fyzikální fakultě Univerzity Karlovy a ekonomii na Fakultě sociálních věd Univerzity Karlovy. Dvě desítky let působil jako redaktor a moderátor ve sportovní redakci České televize. Je zakladatelem technologické firmy IDC-softwarehouse, která vytvořila například portál letuska.cz. Svou práci ve firmě bude muset při kampani omezit.