ODS odložila kongres kvůli covidu až na jaro

Kongres občanských demokratů se 15. ledna neuskuteční. Širší vedení jeho konání odsunulo kvůli epidemické situaci. Předseda ODS a premiér Petr Fiala uvedl, že na jaře se budou moct delegáti sejít osobně. Přesný termín zatím ODS neurčila, mluvčí strany Adéla Valentová řekla, že ideální by bylo odložení zhruba o dva měsíce.

„Vzhledem k probíhající epidemii jsme se ve středu na výkonné radě ODS rozhodli odložit kongres ODS na jaro 2022. Věřím, že epidemie poleví a na jaře se budeme moci sejít se všemi delegáty osobně,“ uvedl Fiala.

Kongres pořádá ODS pravidelně po dvou letech. Naposled 18. ledna 2020 Fiala obhájil svůj mandát, když získal podporu víc než 90 procent delegátů kongresu. Setkání stovek občanských demokratů se tehdy neslo v duchu kritiky tehdejší vlády Andreje Babiše (ANO) a příprav na předloňské krajské a senátní volby a loňské sněmovní volby.

Fiala tehdy uvedl, že ODS má v hlasování o novém složení Poslanecké sněmovny ambici zvítězit. Do voleb šli občanští demokraté spolu s lidovci a TOP 09.

Koalice SPOLU vyhrála sněmovní volby nad hnutím ANO o 0,67 procenta, což představovalo 35 765 hlasů. Byl to nejtěsnější rozdíl mezi vítězem a druhým v pořadí v historii obsazování dolní komory. SPOLU má v Poslanecké sněmovně 71 křesel, druhé ANO o jedno víc. Uskupení PirátiSTAN, třetí v pořadí, získalo 37 mandátů. Do sněmovny se ještě dostalo hnutí SPD.