Investice do jaderných zdrojů nesmí Komise označit za přechodné, žádá ministr Síkela

Podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) nesmí Evropská komise (EK) označit investice do jaderných zdrojů za přechodné. Nutné podle něj je, aby nebyly ani jinak diskriminovány. EK navrhuje za určitých podmínek dočasně zařadit jadernou energetiku a zemní plyn mezi zelené investice.

„Rádi bychom jednali například o dílčích technických parametrech pro využití zemního plynu a jeho následné nahrazování vodíkem nebo obnovitelnými plyny,“ uvedl v úterý Síkela.

Plán Komise počítá například s tím, že do roku 2050 budou muset mít jaderné elektrárny pro svůj odpad hlubinná úložiště. Takzvanou taxonomii, tedy systém podpory ekologických investic, odmítají odpůrci obou technologií – jaderných zdrojů i zemního plynu. Kvůli některým podmínkám však nabádají k opatrnosti částečně i jejich stoupenci. Komise bude podněty k návrhu přijímat do 12. ledna, do konce měsíce ho chce schválit.

Svaz průmyslu a obchodu ČR vydal k návrhu stanovisko, které poslal premiérovi Petru Fialovi (ODS) a zodpovědným ministrům. Pokud by byl návrh přijat v současném znění, podle prvního viceprezidenta svazu Daniela Beneše by přinesl zásadní komplikace z hlediska transformace české energetiky, a hlavně teplárenství.

Po schválení návrhu EK budou mít členské země a Evropský parlament nejméně čtyři měsíce, aby ho případně odmítly. Skupina států včetně České republiky dlouhodobě usiluje o podporu jaderné energetiky. Proti se naopak vyslovily Rakousko, Německo, kritika zazněla i od španělské vlády.  

  • Komise bude podněty k návrhu přijímat do 12. ledna, do konce měsíce jej pak chce schválit. 
  • Poté budou mít členské země a Evropský parlament nejméně čtyři měsíce na to, aby jej případně odmítly.
  • Pod stůl by návrh spadl v případě, že by se proti němu vyslovilo nejméně 20 zemí s nejméně 65 procenty obyvatel EU nebo alespoň 353 europoslanců. To je podle dosavadních vyjádření politiků nepravděpodobné.
  • Zdroj: ČTK