Švejdar skončí k 31. březnu. Jeho nástupce vzejde z nabídkového řízení, oznámil Rakušan

Události: Výměna v čele v policie (zdroj: ČT24)

Policejní prezident Jan Švejdar k 31. březnu skončí ve funkci. Svůj záměr odejít oznámil už v polovině prosince na Twitteru. Ministr vnitra Vít Rakušan (STAN) po pondělní schůzce se Švejdarem řekl, že se dohodli na spolupráci ve zbývajících třech měsících.

Nový policejní šéf vzejde podle ministra vnitra z nabídkového řízení. Pokud se takto najít nástupce nepodaří, bude následovat výběrové řízení, upřesnil Rakušan.

Ministr řekl, že se se Švejdarem domluvili na „nanejvýš profesionální“ spolupráci, protože policie si nezaslouží destabilizaci a potřebuje řešit aktuální problémy. Příští nebo přespříští týden se proto Rakušan plánuje s těmito problémy seznámit za pomoci Švejdara na policejním prezidiu. Končícího šéfa sboru také požádal, aby mu představil navrhovanou reformu.

Dalším tématem, které oba muži probírali, bylo očkování policistů. Švejdar loni v listopadu uvedl, že v souvislosti s povinným očkováním by policie mohla ztratit až 10 tisíc lidí, kteří dosud vakcinaci proti covidu-19 odmítají. Rakušan poté avizoval, že chce dotazníkovým šetřením specifikovat, jací policisté očkování odmítají a proč. Švejdar ho nyní ubezpečil, že proočkovanost policejního sboru stále stoupá.

Vyjádření Jana Švejdara ke svému odchodu z funkce policejního prezidenta (zdroj: ČT24)

Končící policejní prezident uvedl, že odchází, protože nechce blokovat jednání mezi ministerstvem vnitra a policií. „Z vyjádření pana ministra jsem pochopil, že současná vláda i on chtějí změnu na pozici policejního prezidenta,“ sdělil.

Variant pro hledání nového policejního prezidenta má Vít Rakušan několik. V prvé řadě by měl hledat mezi policisty v jedenácté platové třídě. Do nabídkového řízení by se mohli přihlásit tři současní náměstci policejního prezidenta: Martin Vondrášek, Tomáš Kubík či Michal Keřka. Možnost ale mají i čelní členové ostatních bezpečnostních sborů.

Na tiskové konferenci ministr vnitra připustil, že má tři až čtyři tipy, jména říct nechtěl. Ve sboru se ale často skloňuje jméno ředitele pražské policie Tomáše Lercha. „V současné době policejního prezidenta máme a já se plně soustředím na pražské krajské ředitelství. Nemám důvod se těmito spekulacemi zabývat,“ reagoval Lerch. 

Brífink ministra vnitra Víta Rakušana k výměně policejního prezidenta (zdroj: ČT24)

Švejdar svůj odchod oznámil už v prosinci

Rakušan nejprve uvedl, že rozhodnutí policejního prezidenta o odchodu z funkce respektuje. Následně v České televizi řekl, že neformální schůzku se Švejdarem, ke které došlo začátkem prosince, tedy ještě předtím, než byl jmenován ministrem, považuje za nešťastnou. Šlo podle něj o informativní schůzku.

„Od začátku mě mrzí, že schůzka, která byla ryze pracovní, je formulována tak, že já jsem vytvářel nátlak. Zmínil jsem věci, které se mi v policii nelíbí, což jsem jako kandidát na ministra vnitra považoval za zcela legitimní,“ uvedl.

Podobné schůzky se podle něj uskutečnily i s ředitelem České pošty Romanem Knapem, šéfem hasičů Vladimírem Vlčkem a s ředitelem Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Markem Šimandlem.

U policie Švejdar působí od roku 1987. Začínal na oddělení v Peci pod Sněžkou. V minulosti byl také například šéfem celorepublikové kriminální policie. Před nástupem do funkce policejního prezidenta v prosinci 2018 byl ředitelem pardubické krajské policie.