V roce 2022 by měly soudy završit kauzu Davida Ratha či Mostecké uhelné společnosti

Události: Soudy by měly v roce 2022 završit některé velké kauzy (zdroj: ČT24)

V plánech české justice pro letošní rok je ukončení několika velkých kauz. Odvolací soud projedná třeba takzvanou druhou větev korupčního případu kolem Davida Ratha. Rozsudek by měl už v první polovině roku zaznít v jedné z nejrozsáhlejších porevolučních kauz –⁠ privatizaci Mostecké uhelné společnosti.

Někdejší hejtman David Rath v takzvané druhé větvi korupční kauzy dostal nepravomocně osmiletý souhrnný trest. O odvolání rozhodne pražský vrchní soud. Expolitik se chce dostat podmíněně na svobodu v první části případu.

Verdikt by měl vynést také Okresní soud pro Prahu východ v případu Bereta. Týká se vynášení informací ze spisů. Obžalobě čelí i pražská žalobkyně Dagmar Máchová.

A Okresní soud v Kladně vynese už druhý rozsudek nad šéfem Lesní správy Lány Milošem Balákem. Obžaloba ho tentokrát viní z toho, že na pozemcích u sídla prezidenta nechal vytěžit 40 tisíc tun kamene a část pod cenou prodal.

Kauza kolem MUS trvá přes dvacet let

Česká justice by měla přijít i s rozhodnutím v případu údajného tunelování a podvodu při prodeji Mostecké uhelné společnosti. Podle obžaloby prodávající Zemanova vláda nevěděla, že menšinový podíl prodává tehdejším manažerům Mostecké uhelné. Soud má i svědectví současného prezidenta.

Hlavní obžalovaný Antonio Koláček už dostal u švýcarského soudu čtyři roky a čtyři měsíce. Teď požaduje zproštění viny. Prodej Mostecké uhelné společnosti patří k nejstarším českým kauzám, policie se případem začala zabývat už v roce 1999.

Evropský soud pro lidská práva zveřejní své rozhodnutí v případu Evy Michalákové

Evropský soud pro lidská práva 20. ledna zveřejní, jak rozhodl v případu Evy Michalákové, které norská sociální služba Barnevernet v roce 2011 odebrala syny. České televizi to sdělila advokátka ženy Dora Boková. Stížnost Michalákové leží ve Štrasburku už od roku 2017. Soud bude rozhodovat o tom, zda norské úřady odebráním dětí a následným zbavením rodičovských práv porušily právo na rodinný život.

„Rozhodnutí ve věci Evy Michalákové padne 20. ledna. Respektive bude zveřejněno na stránkách soudu,“ uvedla pro ČT Boková. Michaláková se na ESPL obrátila poté, co neuspěla u norského nejvyššího soudu s dovoláním. Pokud by ESPL rozhodl, že došlo k porušení práva na rodinný život, případ by se podle Bokové vrátil do Norska, kde by se muselo zahájit nové řízení.

Michaláková o své syny bojuje už přes deset let. Norská sociální služba Barnevernet nebo také Barnevern rozhodla o odebrání dětí 18. května 2011. Eva a Josef Michalákovi se v Norsku usadili po svatbě v roce 2005, manžel tam už dříve žil. V roce 2005 se jim narodil Denis, v roce 2008 David. Všichni mají české občanství. Úřady rodičům odebraly chlapce kvůli podezření ze zneužívání, zanedbávání a týrání. Policie začala vyšetřovat otce i matku, podezření se ale nepotvrdilo. Manželé se později rozvedli. Od února 2012 bratři žijí každý v jiné pěstounské rodině, na podzim 2015 norské úřady zbavily matku rodičovských práv.