Pro posilující dávku mohou už i třicátníci po pěti měsících. V neděli přibylo 2011 nakažených

Události: Očkování posilující dávkou pro lidi nad 30 (zdroj: ČT24)

V neděli přibylo v Česku 2011 potvrzených případů nemoci covid-19, což je skoro o polovinu nižší nárůst než před týdnem, vyplývá z údajů na webu ministerstva zdravotnictví. O vánočních svátcích ale také výrazně klesl počet prováděných testů. Oproti předchozí neděli ubylo testovaných o 37 procent. V pondělí se rozšířil okruh lidí, kteří mohou od zdravotníků dostat posilující dávku. Zároveň se zpřísnily podmínky pro vstup do Česka pro cizince, podmínkou je nově PCR test.

On-line přenos

Koronavirus - prosinec

  • 23:52

    Peru zaznamenalo v prvním lednovém týdnu rekordní počet zhruba 70 tisíc nových případů nákazy koronavirem. Třetí vlnu pandemie v jihoamerické zemi způsobuje nakažlivější varianta omikron, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady.

  • 20:59

    Španělsko zvažuje, že začne covid-19 kontrolovat podobně jako chřipku a endemické choroby. Uvedl to dnes v rozhovoru, který odvysílala stanice Cadena SER, premiér Pedro Sánchez. Jako jeden z důvodů zmínil výrazný pokles smrtnosti nemoci. Podle deníku El País odborníci ve zdravotnictví již pracují na novém systému sběru dat, v rámci kterého by se nezaznamenával každý jednotlivý případ nákazy koronavirem.

  • 20:53

    Jeden z nejvýše postavených zaměstnanců britského premiéra Borise Johnsona pozval své kolegy na zahradní večírek v oficiálním sídle v Downing Street během první celostátní uzávěry na jaře 2020, kdy platila přísná opatření proti šíření koronaviru. Na pozvánce byla i výzva, aby si na akci donesli vlastní alkohol. Vyplývá to ze soukromého e-mailu, který dnes zveřejnila televize ITV.

Šíření covidu zpomaluje zhruba od konce listopadu, kdy se denní počty nově nakažených dostaly až na skoro 28 tisíc, což byl nejvyšší nárůst za celou dobu epidemie.

Už asi tři týdny klesá také počet nových případů nákazy za poslední týden v přepočtu na sto tisíc obyvatel, tedy takzvané incidenční číslo. K pondělku se snížilo z nedělních 396 na 379. Pokleslo ve většině regionů. Nejvyšší zůstává nejvyšší s 454 případy v Libereckém kraji a nejnižší s 206 v Karlovarském.

Reprodukční číslo, ukazující rychlost šíření nákazy, bylo k pondělí podle tiskové zprávy ministerstva na hodnotě 0,67. Drželo se tak na podobné hodnotě jako v neděli, kdy činilo 0,65. Udává, kolik dalších lidí v průměru nakazí jeden pozitivně testovaný. Od začátku prosince se drží pod klíčovou hodnotou jedna, což znamená zpomalování šíření nákazy.

Rovněž asi tři týdny podle nynějších dat převážně klesá množství hospitalizovaných. V neděli jich bylo 2943, asi o dvě pětiny méně než před týdnem. V těžkém stavu bylo 660 z nich. V sobotu se počet hospitalizovaných dostal na 2935, což bylo nejméně od 6. listopadu. Také úmrtí lidí s covidem vytrvale ubývá. V první polovině prosince umíralo denně až přes 120 lidí s covidem, zatímco v posledních dnech se počty zemřelých dostaly až pod padesát.

O Vánocích poklesly počty testovaných na koronavirus, ale i navzdory tomu se snižovaly podíly pozitivně testovaných na celkovém počtu prováděných testů. U preventivních a plošných testů, které tvoří většinu prováděných, klesl podíl pozitivních z 5,43 procenta za předchozí neděli na 4,45 procenta. U epidemiologické indikace, kdy se testují lidé například kvůli kontaktu s nakaženým, se podíl pozitivních snížil z 12,59 procenta na 11,98 procenta. Pouze podíl pozitivních u takzvané diagnostické indikace, kdy jsou už testováni lidé vykazující příznaky, se oproti předchozí neděli zvýšil, a to z 16,58 na 20,4 procenta.

S očkováním se v Česku začalo před rokem

Za celou dobu epidemie v Česku od začátku loňského března bylo zaznamenáno asi 2,45 milionu případů nákazy a zemřelo 35 805 lidí s covidem. Už rok se v Česku proti koronaviru očkuje. Vakcinace začala loni 27. prosince a podáno bylo od té doby zhruba 15,2 milionu dávek vakcín. Plně naočkováno bylo přes 6,6 milionu lidí.

V neděli bylo vakcinováno pouze 1134 lidí, což je několikanásobně méně než o běžném víkendovém dni. Během vánočních svátků ale počty očkovaných výrazně klesly. Třeba 25. prosince dostalo vakcínu podle údajů ministerstva jen osmnáct lidí.

obrázek
Zdroj: ČT24

Lidem nad třicet let se zkrátila lhůta pro posilující dávku

Lidé nad třicet let, kteří byli očkovaní proti covidu před více než pěti měsíci, mohou od pondělí dříve dostat posilující dávku. Původně měli tuto možnost jen starší pětačtyřiceti let, mladší museli na přeočkování čekat šest měsíců. 

Bývalá vláda nastavila harmonogram podle věku, lidé nad 35 let se měli dočkat 5. ledna, všichni dospělí pak 19. ledna. Podle odborníků je právě třetí dávka zásadní pro zachování ochrany před novou variantou koronaviru označovanou omikron.

Jen v pondělí se k posilujícímu očkování proti covidu-19 zaregistrovalo přes sedmdesát tisíc lidí ve věku 30 až 45 let. Na Twitteru o tom po 13:00 informovali zástupci Chytré karantény. 

Například v Libereckém kraji se po spuštění možnosti přeočkování pro třicátníky a starší výrazně zvýšil zájem. Podle krajského radního pro zdravotnictví Vladimíra Richtera (ODS) několikanásobně. Uvedl, že na většinu ze zájemců by se mělo dostat ještě v tomto týdnu, zbylí budou očkováni po Novém roce. 

Očkováno proti covidu nebo k vakcinaci registrováno je přes 64 procent lidí, tedy asi 6,9 milionu z celé populace. Posilující třetí dávku očkování mají více než dva miliony z nich. Podle dosavadních pravidel mělo nárok 4,82 milionu již očkovaných po dokončené vakcinaci.

obrázek
Zdroj: ČT24

Pro cizince bude příjezd do Česka možný jen s PCR testem

Cizinci bez posilovací dávky musí od pondělí před příjezdem do České republiky podstoupit PCR test. Povinný je i pro turisty ze zemí, které mají na takzvané mapě cestovatele zelenou a oranžovou barvou značící nízké, respektive střední riziko nákazy. Ministerstvo zdravotnictví opatření zavedlo kvůli obavě z šíření varianty omikron. 

Povinnost absolvovat před příjezdem do Česka PCR test se vztahuje i na ty cizince, kteří nemoc covid-19 prodělali, nebo kteří jsou naočkovaní, ale nemají posilovací dávku vakcíny. Test nepotřebují děti do 12 let. U cizinců ve věku od 12 do 18 let stačí dvě dávky očkování pro překročení hranic bez testu.

Ministerstvo zdravotnictví původně vydalo v pátek 23. prosince opatření, ze kterého vyplývalo, že od 3. ledna příštího roku budou muset absolvovat PCR test před návratem do země i Češi bez posilovací dávky. Po několika hodinách ale dokument upravilo tak, že se povinnost při příjezdu ze zelených a oranžových zemí na české občany nevztahuje. Test nepotřebují ani obyvatelé Evropské unie a lidé z mimounijních zemí, kteří mají v Česku přechodný či trvalý pobyt.

Na jihu Moravy je dalších patnáct nakažených omikronem, Liberecký kraj jich eviduje deset

Na jihu Moravy přes svátky odhalila Laboratoř ve Fakultní nemocnici Brno a soukromá laboratoř Elisabeth Pharmacon salších patnáct případů nákazy variantou omikron. „Naše nemocnice celkem zjistila k dnešnímu dni pětatřicet případů varianty omikron,“ uvedla mluvčí FN Brno Veronika Plachá s tím, že k 22. prosinci to bylo třiadvacet případů.

Laboratoře v Libereckém kraji potvrdily od konce listopadu už deset případů omikronu. Osm nakažených si ji přivezlo ze svých zahraničních cest, ve dvou posledních případech jde o lidi, kteří se nakazili v rodině, řekl po pondělním jednání Krizového štábu Libereckého kraje radní pro zdravotnictví Richter.

Prvním potvrzeným případem nákazy omikronem v České republice byla koncem listopadu žena z Liberce, která se vrátila z Afriky. Druhým potvrzeným případem byl člověk s úzkým kontaktem na tuto ženu. Dalšími nakaženými z kraje byli starší manželský pár a mladá žena, kteří se také do Česka vrátili z Afriky. Cestovatelskou anamnézu mají i další potvrzené případy. Poslední dva ale podle Richtera v zahraničí nebyli a nakazili se od rodinných příslušníků. „Je to ale jen špička ledovce, naplno se to zřejmě projeví až po Novém roce,“ dodal Richter.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) očekává, že v Česku bude omikron v populaci dominantní kolem poloviny ledna. „Všichni čekáme na to, jak se omikron promítne nejen do populace, ale především do počtu lidí, kteří budou muset vyhledat nemocniční ošetření,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).