Průměrný důchod od ledna přesáhne 16 tisíc. Vláda slibuje přidání i v létě

Události: Důchody se budou zvyšovat (zdroj: ČT24)

Od ledna se zvednou důchody v průměru o 805 korun, a průměrná penze tak přesáhne 16 tisíc. Kvůli rychlému zdražování navíc příští rok důchodci nejspíš dostanou mimořádně přidáno ještě jednou, v létě. Podle predikcí až o sedm set korun. Záviset to bude právě na inflaci.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) vláda bude muset důchody v příštím roce zvyšovat. „S mimořádnou valorizací v polovině roku počítáme s vysokou pravděpodobností, která hraničí prakticky s jistotou,“ uvedl.

„Budeme analyzovat, jakým způsobem se nárůst cen ve spotřebním koši i pro důchodce promítá, abychom ve valorizaci byli objektivní, abychom to uměli pokrýt,“ doplňuje ministr.

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) bude navýšení důchodů poměrně razantní kvůli rekordní inflaci. „Přestože to bude pokryto navýšením důchodů, mnohem lepší zpráva by byla pro všechny, kdyby inflace byla nižší, aby se nesnižovala hodnota úspor, které mají naši občané,“ myslí si Stanjura.

Opozice zatím váhá, zda bude žádat o mimořádné navýšení

Od ledna se důchody zvednou v průměru o 505 korun, další dodatečné navýšení pro všechny je o tři stovky. Mimořádně by měly růst i v létě, právě kvůli zmíněné inflaci.

Jestli bude opozice po vládě žádat i mimořádné navýšení nad rámec zákona, zatím i kvůli plánovanému rekordnímu navyšování říct nedokáže. Předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová mluvila o částce 15 miliard korun. „Vzhledem k přihlédnutí k této situaci bych v tuto chvíli na to asi netlačila,“ sdělila.

„My jsme připraveni na mimořádnou valorizaci. Pokud by tam byl nějaký mimořádný příspěvek, to se bude odvíjet od situace, která bude řekněme v polovině příštího roku,“ řekl předseda poslaneckého klubu SPD Radim Fiala.

Zavedení minimální penze

Valorizační mechanismus zástupci nové vlády měnit nechtějí. Připravit ale plánují důchodovou reformu. „Má se dotýkat nikoli stávajících důchodců, ale těch budoucích, tak aby pro ně penze v budoucnu byly,“ prohlašuje předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09).

„Avizovali jsme, že budeme vycházet z toho, co připravila důchodová komise. V současné době jsme pro to, aby se důchody zvedaly v rámci zákonné valorizace,“ doplnila místopředsedkyně sněmovny Věra Kovářová (STAN).

První výraznější změny ohledně důchodů, jako je třeba zavedení minimální penze, by chtělo ministerstvo práce prosadit do dvou let. Jeho šéf Jurečka mluvil o nejméně deseti tisících měsíčně.