Čtyři stovky zaměstnanců ČRo vyzvaly ředitele, aby zrušil jmenování Obzinové

Už přes čtyři sta zaměstnanců Českého rozhlasu (ČRo) ve čtvrtek v otevřeném dopise vyzvalo ředitele Reného Zavorala, aby zrušil jmenování Jitky Obzinové ředitelkou zpravodajství. Obávají se ohrožení nezávislosti, objektivity a vyváženosti. Obzinová dříve působila jako ředitelka zpravodajství TV Prima, kde se dle tajně nahraných záznamů z porad podílela na manipulaci zpráv. Na Vinohradskou má nastoupit po svátcích.

V ČRo pracuje okolo 1400 lidí, ve zpravodajství je asi 320 pracovníků. Zavoral uvedl, že názor zaměstnanců respektuje, obsah dopisu zhodnotí a vyjádří se k němu na začátku příštího týdne. K dopisu se stále připojují další zaměstnanci Českého rozhlasu.

Zavoral oznámil jmenování Obzinové na místo Jana Pokorného od ledna na středečním zasedání Rady ČRo s tím, že zpravodajství potřebuje krizového manažera, který se bude potýkat s nutností významně redukovat rozpočet i počty pracovních míst, a to vše při zachování vysokých standardů kvalitního veřejnoprávního zpravodajství.

„Generální ředitel otevřený dopis obdržel a názor zaměstnanců Českého rozhlasu respektuje. Obsah dopisu zhodnotí a vyjádří se k němu začátkem příštího týdne,“ řekl mluvčí ČRo Jiří Hošna.

Žádost o přehodnocení rozhodnutí

Po oznámení o změně na postu šéfa zpravodajství se začaly ozývat kritické hlasy od zaměstnanců i politiků a veřejně známých osob. Pochybnosti o Zaoralově kroku vyjádřili například předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nebo její místopředseda Jan Bartošek (KDU-ČSL).

Otevřený dopis podepsali například šéfeditor zpravodajství Jan Dražan, editor Radiožurnálu Pavel Šuba, vedoucí investigativního oddělení Radiožurnálu Markéta Chaloupská, vedoucí zahraniční redakce zpravodajství Filip Nerad nebo moderátor Radiožurnálu Jiří Chum.

„Jsme přesvědčeni, že Jitka Obzinová nezávislost zpravodajství přímo ohrožuje a v minulosti to svými kroky dostatečně dokázala. Jitka Obzinová se přímo podílela na manipulaci zpravodajství. Názorně to dokládá zdokumentovaná a médii popsaná událost ze září 2015. Na poradě vedení FTV Prima tehdy Jitka Obzinová coby vedoucí zpravodajství přímo ovlivňovala vyznění reportáží o uprchlících tak, aby vzbuzovaly protiimigrační vášně. Manipulaci faktů v reportážích konstatovala i RRTV,“ uvedli signatáři dopisu.

Zmínili také její působení při prezidentských volbách v roce 2013, kdy zpravodajská redakce na její popud údajně stranila Miloši Zemanovi.

Podle podepsaných zaměstnanců by měl Zavoral své rozhodnutí přehodnotit a jmenování Obzinové zrušit. „Máte právo odvolávat a jmenovat si své nejbližší spolupracovníky. Ale nemáte právo ohrožovat nezávislost zpravodajství veřejnoprávního média Českého rozhlasu,“ uvedli.

Zaměstnanci ČRo kvůli jmenování Obzinové také hromadně na Twitteru začali měnit profilové fotky na černé pozadí s hashtagem nebudemezticha a přidávájí následující tweet: „Nesouhlasíme s tím, aby usvědčená manipulátorka Jitka Obzinová byla šéfkou zpravodajství Českého rozhlasu #nebudemezticha .“